in

Високе цене горива, нафте и деривата довољно на тржишту (АУДИО)

Тренд високих цена горива задржаће се иако се неке земље одричу дела фискалних прихода како би их задржале у одређеним границама, каже председник Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић.

Према његовим речима, упркос расту цена, потрошња горива у Србији, али и у региону, већа је него прошле године.

Он поручује да неће бити ни несташица, јер су, упркос тешкоћама у транспорту, бензинске станице добро снабдевене. Напомиње, међутим, да је ситуација неизвеснија када је у питању снабдевање у велепродаји.

Коментаришући нонсенс да су цене дизела у Србији веће од цене безина, док је у региону ситуација обрнута, Мићовић је казао да је то последица различитих политика акциза, односно државних дажбина на нафту и деривате.

Коментаришући чињеницу да поједине нафтне компаније ипак бележе рекордне приходе, он напомињу да су то само оне компаније које производе сирову нафту. Тврди да остали дистрибутери немају корист од високих цена.

Говорећи о наставку снабдевања нафтом од новембра, од када ће, због шестог пакета санкција Европске уније према Русији, бити онемогућен увоз руске преко нафтовода Јанаф у Хрватској – Мићовић је казао да постоје и други извори и могућност да се она довезе танкерима, као и да постоје нафтоводи који из других регона могу да снабдевају бродове на Медитерану. Али, то ће, додаје, сигурно подићи цену сирове нафте и њен транспорт.