in

Заједно са великим светским компанијама до зелене транзиције

Додала је како су нове технологије, ИТ, дигитална енергетика, интегрисани енергетски системи садашњост, а не само будућност.

“Без обзира на то колико решавали актуелну кризу краткорочним мерама, размишљамо о томе где ће Србија бити у наредним деценијама када говоримо о енергетици и енергетској транзицији.

Циљеви су постављени тако да до 2040. имамо више од 40 одсто произведене енергије из обновљивих извора, али исто тако приоритети су да се новим технолошким решењима дође до тих циљева”, истакла је Михајловић.

Додала је да је Хуавеј једна од компанија с којом Србија ради у области енергетике паметних мрежа и паметних соларних панела.

“Србија се определила да у зеленој транзицији доминантно место заузму управо електрична и топлотна енергија произведена из сунца, ветра и нешто мање из хидропотенцијала. Треба зато да се удружимо са најбољим светским компанијама, како би наша земља добила такве технологије и како бисмо период успореног развоја енергетике превазишли на тај начин”, сматра Михајловић.

Оценила је да нова влада треба да се бави енергетском будућношћу, а не само превазилажењем актуелне енергетске кризе.

Јовановић, држава гради инфраструктуру

Директор Канцеларије за ИТ и електронску управу Михаило Јовановић оценио је да су главни резултати тог државног органа у претходних пет година постојања били у домену изградње инфраструктуре.

Подсетио је да су изграђене мреже еУправе и АМРЕС-а и дата центри у Београду и Крагујевцу.

“Оне су значајно нарасле, јер мрежа еУправе повезује више од 1.000 фактора у јавном сектору, а АМРЕС мрежа је повезала све основне и средње школе широкопојасним интернетом”, рекао је Јовановић.

Истакао је да су дата центри у Београду и Крагујевцу изграђени за свега три године по највишим технолошким и безбедносним стандардима и подсетио да служе потребама јавне управе и служби безбедности, али да у њима има места и за комерцијалне кориснике као што је Хуавеј, који своје податке чува у Крагујевцу.

“Захваљујући тој инфраструктури смо развили велики број услуга.

Подигли смо систем за размену података у коме је до сада размењено више од 110 милиона докумената између органа јавне управе, што значи да толико пута грађани нису морали да се шетају између органа јавне управе”, рекао је Јовановић.

Он је нагласио да је Канцеларија захваљујући својим електронским услугама допринела зеленијој животној средини, јер је уштедела више од 400 милиона листова папира формата А4, односно преко 40.000 стабала дрвећа, више до 172 милиона литара воде и више до 145.000 мегават часова струје.

Навео је и да Канцеларија иде и корак даље, јер своје дата центре греје топлотном енергијом коју стварају уређаји који у њима раде, па је чак са Градом Крагујевцем склопила Споразум да , како буде растао број сервера у тамошњем дата центру, топлотну енергију испоручују градској топлани за загревање станова.

Јовановић је истакао да се очекује да ове године извоз ИТ сектора у Србији пређе 2,5 милијарде евра, док је пре шест година он био свега 600 милиона евра.

Најавио је да ће приоритети наредне владе бити развој вештачке интелигенције, биоинжењеринга и биоинформатике и додао како се са Хуавеојм вех развија пројекат базе гена.

Амбасадорка Чен Бо- упознавање на са новим технологијама

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо оценила је да је овај скуп прилика за упознавање најновијим технологијама комапније Хуавеј, посебно у области дигиталне енергије.

“Последњих година Кина и Србија су посвећене енергетској транзицији. Кина ће настојати да постигне врхунац емисије угљеника до 2030. и тежи да постуигне угљеничну неутралност до 2060.године”, рекла је амбасадорка.

Чен Бо је истакла да је у Кини много уложено у развој индустрије зелене енергије и да се већ добијају позитивни резултати, јер је прошле године Кина била прва у свету по новоинсталисаним капацитетима у солару, енергији ветра и хидрокапацитетима.

“ИТТ игра веома важну улогу у дигиталној енергетској транзицији, а комапније попут Хувеја имају нове високе технологије и много исклуства у томе. Уверена сам да постји велики простор за сарадњу наше две земље на том пољу, као што су паметни фотонапонски системи и верујем да ће данасњи догађај помоћи да српска страна разуме најновије кинске технолгије и да отвори поље за сарадњу”, рекла је Чен Бо.

Директор компаније Хуавеј Србија Чен Чен рекао је да је један од основних задатака компаније развој технолошких иновација намењених решавању изазова зелене транзиције.

“Поносни смо на чињеницу да ће наша решења допринети остваривању визије Министарства рударства и енергетике за изградњу ‘зелене Србије’. Наша решења уклапају се у овај циљ, јер омогућавају различитим секторима индустрије да унапреде своје снабдевање електричном енергијом, не само на економичнији већ и на еколошки прихватљивији начин. Наставићемо да улажемо у основне дигиталне енергетске технологије, развој чисте енергије и омогућавање њене дигитализације”, истакао је Чен Чен.

На данашњем скупу представљене су најсавременије технолошке инсталације које олакшавају рад у здравству, образовању, електронској управи, финансијама, саобраћају и многим другим областима.

Једно од таквих технолошких решење је Хуавеј солар систем заснован на употреби дигиталне и интернет везе корисника са соларним панелима инсталираним на кући или неком другом објекту, ради лакшег и ефикаснијег коришћења овог извора енергије. .