in

Производња паприке сомборке у шумадијским селима

На идеју да отпочну заједничким снагама производњу паприке Никола Ђурковић и Ненад Остојић дошли су сасвим спонтано, размишљајући о томе шта могу ново да засаде како би развили сопствену производну причу, независну од већ наслеђене. На 35 ари у селу Честин гаје сомборку паприку а Никола Ђурковић очекује принос од седам до десет тона.

“Тренутно имамо велико тржиште где можемо да пласирамо производе паприке и тако смо одабрали производњу сомборке. Најчешће је користе млекаре за пуњење павлаком, то је у месецу августу, а у септембру креће зимница. Почели смо сетву у контејнере 20. марта, овде смо изнели расад око 27. маја и почели смо са расађивањем. Година иза нас је веома сушна, имали смо баш тежак период при расађивању јер смо имали температуре и до 32, 35 степени у мају. Имали смо среће да река иза нас није пресушила, то је Честинска река и ту смо имали систем за наводњавање. Најбитнија је вода, затим топло време са сунчаним периодима и исхрана”, каже Никола Ђурковић, повртар из села Честин, општина Кнић.

Николин пријатељ Ненад Остојић задужен је за заштиту а пошто им је ово прва година производње паприке пратили су вегетацију од почетка расађивања до брања. За сада су задовољни производњом паприке а у плану је и проширење засада где ће повећати површине и под црвеном паприком.

“Сваки динар који је уложен у заштиту и исхрану се вишеструко исплати тако да се људи заваравају ако мисле да могу да дођу до неких високих приноса и исплативе производње без неких улагања у исхрану, заштиту и семе. Цена паприке је на почетку била лошија, неких 75 динара, а онда смо ми дошли до неких купаца који су откупљивали сомборку у квалитету, пребрану , па смо је продавали по 100 динара, с тим да смо могли да продајемо и овако са њиве, да не пребирамо ништа, по цени од 75 динара. Намера нам је да проширимо производњу. Сомборка је специфична јер је сортна паприка и ретки су хибриди, ми смо чули да има један па бисмо га пробали јер доста има вируса у сомборци, тако да је хибрид једини начин да она може да се избори са вирусима”, објашњава Ненад Остојић повртар из села Честин, општина Кнић.

производња, паприке,

Николина супруга Радмила Ђурковић задужена је за припрему зимнице. Сомборку беру на сваких десет дана а по тури напуне и до 70 тегли. Заједно Радмила са Николом и Ненадом заокружује производњу од њиве до трпезе.

“За сада радимо на традиционалан начин зимницу сомборке паприке али такође имамо у плану да се бавимо црвеном паприком, да правимо ајвар, затим да имамо црвену паприку у меду и можда убацимо сомборку паприку која је пуњена купусом, пошто се наш друг Ненад бави производњом купуса. Црвену паприку цепкамо, правимо од ње филете, чистимо је скроз и у теглу додајемо мед уместо конзерванса и винобрана. Комбинација паприке и купуса је следећа- користи се сомборка паприка, пунимо је купусом и она онда добија неки киселкасто, слано љути укус пошто је сомборка љута”, каже Радмила Ђурковић, пољопривредница.

Иако млади ови дугогодишњи пријатељи имају велике планове када је производња поврћа у питању. Останак на селу за њих је прилика да прошире породичну производњу и уведу нове културе, са улагањима у интензивне засаде који ће се исплатити.