in

Сајам у Београду у рангу најбољих међународних сајмова

Новинар, специјалиста за вино и друга алкохолна пића, Роланд Граф каже за Танјуг да је Сајмом, који се данас свечано отвара, одушевљен, како изгледом, куплом, самим простором, у којем, каже, има довољно места да се излагачи представе на прави начин.

“Штандови имају пуно простора. Када се помисли на италијански Винитали или неки други међунардони сајам, па чак и тамо нема довољно места за све. Овде може да се шета, проба. За премијеру је успело савршено”, рекао је Граф.

Он је навео и да су вина из Србије познатија, него што би неко помислио и открива да је и у свом приватном окружењу имао прилику да упозна српска вина.

“Али, лепо је да имамо све на једном месту”, приметио је. Указао је да је проблем са српским винима у извозу, јер винарије покушавају саме да се пробијају на страна тржишта.

“Важан је заједнички наступ, тако би се боље представила”, саветује Граф.

На питање колике су шансе да српско вино “уђе” на аустријско тржиште, каже да је оно уздржано по питању увоза вина, без озбира на то одакле долази.

“У гастрономији, имамо удео од 91 одсто домаћег вина. Осталих девет одсто покривају вина целог света. Зато бих саветовао ваше винаре да иду диркетно на потрошача, преко супермаркета, који су спремнији да се упусте у то, ако је цена добра”, рекао је Граф Танјугу.

Како каже, српско црно вино је веома атрактивно и не треба да се скрива од других, са добрим односом цене и квалитета.

Сомељер Симон Шуберт из Беча, власник ресторана са добром винском картом, каже за Танјуг да је дошао да научим више о вину које се прави на Балкану.

У Аустрији се, наводи, зна највише о Словенији, као суседној земљи, о Хрватској мало, а о Србији – готово ништа.

“Занимљиво ће бити да пробамо домаћа вина. Код нас свако добро вино има своје место, без обзира одакле је”, рекао је Шуберт.

Сагласан је да је сајам професионално организован.

“Овај сајам може да се мери са свим међународним сајмовима”, оценио је Шуберт.

Наталија Пиф, из винарије “Домене Волф”, из јужне Штајерске, рекла је да је увек радује могућност учешћа на стручном сајму, какав је београдски.

“Наша вина уживају међународни углед, али се радујемо увек новим партнерствима и радо откривамо нова тржишта. Још увак нисмо представљени на овом тржишту и сада смо ту, да представимо наша вина и освојимо срца нових клијената”, рекла је Пиф.

Навела је да је сајам одлично организован, професионално, са уложеном великом енергијом, радом и трудом, што је учинило да се сви гости осећају угодно.

Мозер: Српска вина по квалитету у самом врху

вино,, сајам, еоград

Српска вина су по квалитету у самом врху, али је потребно да се промовишу, оценио је данас поводом одржавања међународног сајма вина Отвореног Балкана у Београду главни и одговорни уредник најпознатијег аустријског стручног часописа за вино Фалстаф Петер Мозер.

Мозер је, у изјави Танјугу, казао да није рачунао да би међународни сајам вина могао тако брзо да буде одржан у Београду, али да је очекивао да ће до тога доћи, имајућу у виду потенцијал коју земља има са својим винима, посебно аутохтоним.

Он је казао да се сајам одржава у изванредном формату.

Мозер је похвалио српска вина и навео да у Србији винари имају одличне услове – оптималне терене, одличну климу, и што је посебна предност, пуно аутохтоних сорти, које су оптимално адаптиране.

“Србија има све познате врсте од шардонеа до мерлоа, има огроман сортиман од белих до црвених вина. Али, будућност је у аутохтоним сортама, јер се то највише тражи у свету”, објаснио је он.

Упитан да ли српско вино има шансе да уђе на аустријско тржиште, рекао је да свако добро вино има шансе широм света.

Нагласио је да је неопходно људима показати, на пример оваквим сајмом, шта све Србија може да понуди.

“Када дођу сомељери, трговци вином, и виде шта све има, онда ће их увозити у Аустрију и понудити својим клијентима. А у Аустрији имамо много младих љубитеља вина, који су отворени за све врсте вина. Ми старији смо мало конзервативнији, нисмо тако отворени, али будућност у винском послу је свакако на младима”, рекао је Мозер.

Казао је да је, уочи сајма, имао прилику да дегустира српска вина, и да их оцени.

“Српска вина се налазе у самом врху. Препоручио бих српска вина”, подвукао је он.

Објаснио је да она имају ту потребну хармонију са јелима, па би Србија могла постати нови партнер аустријске гастрономије.