in

Цене расту, како се изборити са поскупљењима? (АУДИО)

НОВИ САД –

Струја, вода, одношење отпада, исхрана деце у боравку и ужина у школама долазиће нам на наплату у већином износима, а поједине ставке ће бити чак и двоструко скупље. Истовремено, цене скоро свих прехрамбених производа, средстава за хигијену и беби опреме, вртоглаво скачу. Како се изборити са свим поскупљењима?

намирнице, цене, потросаци, поскупљење, министраство, трговине, супермаркет, потросацка, корпа, производјаци, трговци, трговински, ланци, новцаник, пиxабаy, 800x450

Околности које нам не иду на руку поклопиле су се и задале ударац буџету потрошача, каже за Радио Нови Сад председник Удружења за заштиту потрошача Младен Алфировић. С једне стране – незапамћена суша, с друге енергетска криза као последица рата у Украјини, док смо претходне две године имали пандемију ковида.

Добро је, каже, то што је Уредба о енергетски угроженим купцима проширена и на кориснике топлотне енергије, па ће они моћи да остваре право на бесплатне киловате, али наредне јесени и зиме нас ипак чека прилично велика неизвесност.

Произвођачи би, каже, морали да буду крајње обазриви пре него што донесу одлуку о подизању цене свог производа. Савет нашег саговорника потрошачима је да воде рачуна о свом кућном буџету, прате акцијска снижења и пре куповине неког производа добро размисле да ли им је он заиста потребан.

Такође, надлежнима поручује да је потребно да обезбеде да тржиште буде снабдевено основним животним намирницама чије цене је држава регулисала и спрече њихову евентуалну злоупотребу.