in

Begović na svečanosti povodom 75 godina od osnivanja IMS

Begović na svečanosti povodom 75 godina od osnivanja IMS

Generalni direktor Instituta IMS Vencislav Grabulov ovom prilikom uručio je zahvalnicu Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, koju je preuzela Jelena Begović.

Begović je u obraćanju prisutnima rekla da ovaj institut predstavlja spoj naučno-straživačke, ali i primenjene delatnosti, pre svega u oblasti građevinarstva u najširem, ali i u najdubljem smislu te reči, saopšteno je iz Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Ona je dodala da je građevinarstvo, kao jedna od najstarijih inženjerskih profsija, u stvari bilo jedan od glavnih pokretača napretka ljudske civilizacije.

Budućnost građevinarstva nije samo da sed gradi, već da se to radi sa najvećom pažnjom prema prirodnom okruženju. Ovo ne uključuje samo primenu zelenih tehnologija, već i uključivanje održivog planiranja, projektovanja, izgradnje, rada i održavanja infrastrukture, rekla je Begović.

Ona je dodala da startapi u nastajanju, kojih sada ima sve više i više, dizajniraju i takozvane smart materijale, one koji mogu zaista da odgovore na stimuluse iz okruženja.

Begović je istakla da misli da je to šansa i za Srbiju da svoje znanje usmeri ka transferu tehnologije i otvaranju startap kompanija baš iz ovakvih instituta, koji poseduju veliko znanje i iskustvo, i koji mogu da pretoče to znanje iz laboratorije u konkretne proizvode, koji dalje kroz startap kompanije mogu naći put do tržišta, kako lokalnog, tako i globalnog.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /