in

Цене нафте порасле од почетка године 10%, Брент кошта 86 долара

Цена фјучерса Брента на Лондонској берзи се држи око нивоа од 86 долара за барел, накој што је у петак затворила недељу раста, пошто су ниске зимске температуре подигле потражњу за горивима за грејање, извештава „Блумберг“.

Поред тога, на тржишра се вратила нервоза везана за геополитичку ситуацију у свету након што су јеменски Хути објавили да су извели напад дроновима на Уједињене Арапске Емирате који је изазвао експлозију и пожар на периферији главног града Абу Дабија, при чему су три особе погинуле.

Нафта је у досадашњем току 2021. године ојачала за више од 10 одсто, делом због обуставе производње у појединим земљама групе ОПЕК+, укључујући Либију.

Међународна агенција за енергетику (ИЕА) је саопштила прошле недеље да се испоставило да је глобална потрошња снажнија него што се очекивало, и да тражња „цвета“ јер купци гледају ситуацију даље од ширења омикрона.

„Постоји истинско уверење да ће физичка потражња наставити да премашује понуду. Један од главних фактора раста на страни потражње је хладна зима у Северној Америци. Јачању тражње допринели су и благи симптоми омикрона и наде да ће узлет броја заражених ујењати“, рекао је Тамаш Варга, аналитичар брокерске куће ПВМ Ојл Асосијејтс.