in

Четврти Регионални пословни форум у ПКВ у Новом Саду

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор истакао је да је овај дан веома значајан јер је потврда исправности политике сарадње, тражења партнерства, решења и свега онога што нас чини бољим и снажнијим.

„То нас доводи до нашег Четвртог Регионалног пословног форума, који нам је поверио АЕР. АЕР нам је поверио организацију Форума на три године и сада смо се договорили да ћемо га организовати и наредне три године, јер су у нама препознали оданог партнера“, истакао је Пастор.

„Колико смо успели у својим намерама показује чињеница да је овај Форум највећи до сада, што га чини у овој години најпрестижнијом манифестацијом која је организована од стране покрајинских институција. То потврђују бројке: на Форум су пријављени учесници из 35 земаља са 4 континента , 69 регија и 230 учесника“, закључио је Пастор.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да су међу скоро 250 пријављених поред компанија и Развојне агенције, Привредне коморе, Амбасаде, кластери што може да мултипликује број учесника и на више од 1000.

„Циљ Форума је свакако повезивање наших привредника, укључивање наших компанија у међународну поделу рада. Трудимо се да и на овакав начин омогућимо привредницима да се повежу и остваре резултате. Ти резултати показују да је за првих девет месеци спољнотрговинска размена АП Војводине остварена је у вредности од 11, 6 милијарди евра, што је 30 одсто више у односу на претходну годину, а за 23 одсто више у односу на преткризну 2019. годину. Оваквом синергијом институција можемо остварити само још боље резултате“, истакао је Вучуревић.

пословни, форум, пкв, 1

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић истакао је да је циљ данашњег Форума повезивање привредних субјеката са територије АП Војводине са привредним субјектима из региона и света. Покрајински секретаријат за регионални развој је ове године предвидео средства и инвестирао 300 милиона динара у мере подршке привредном развоју, а да је један од приоритета Покрајинске владе привредни развој говори податак да ће следеће године само кроз наш Покрајински секретаријат бити инвестирано 660 милиона динара у мере привредног развоја.

Директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ истакао је да ће држава Србија својим инфраструктурним пројектима значајно утицати на раст БДП-а.

„И даље постоји простор за раст инвестиција домаћих компанија, а на нама је да им омогућимо да дођу до развоја, проналажењем нових тржишта, проналажењем партнера и промоцијом њихових компанија. Управо овај Форум је један од правих начина да се то и деси“, наводи Жежељ.

Директор Фонда „Европски послови“ Александар Симурдић истакао је задовољство што је Фонд партнер на оваквом догађају, највећем овог профила у земљи, а који за циљ има јачање регионалне економске сарадње.