in

Евро у успону, инвеститори продају доларе

Смиреније кретање цена акција на берзама на раном европском трговању такође је извршило притисак на долар, који је нагло пао прошле недеље, мада је ове године био главна валута за којом су инвеститори „јурили“ услед пада вредности ризичне имовине, брига везаних за привредни раст и скока инфлације.

Све валуте осетљиве на ризик су ојачале, при чему је аустралијски долар, који је у почетку показао пригушену реакцију на очекивану победу Лабуристичке партије левог центра на парламентарним изборима током викенда, порастао за скоро 1,0 посто према америчком долару, извештава Ројтерс.

Британска фунта је напредовала за 0,5 одсто, а и норвешка круна бележи добре резултате јер се распродаја долара која је почела прошле недеље наставила данас.

Евро је ојачао за 0,3 процента на 1,0602 долара, повећавајући прошлонедељни добитак од 1,5 посто и удаљавајући додатно са вишегодишњег минимума од 1,0349 долара забележеног раније овог месеца.

Јапански јен је такође имао бенефите од продаје долара и попео се на 127,66 јена за долар.

Доларски индекс, који мери вредност америчке валуте према корпи ривала и који је за 12 месеци до средине маја порастао за око 16 одсто на највиши ниво у две деценије, пао је данас за 0,3 процента на 102,6 поена.

Оваквим кретањима валута допринело је и побољшано расположење везано за ситуацију с локдауном у Кини. Шангај излази из изолације, а неочекивано велико смањење референтне камате у Кини прошле недеље протумачено је као сигнал да ће власти пружити јачу подршку економији.

Јуан је протекле седмице имао најбољу трговачку недељу од краја 2020, а на иностраним тржиштима је данас порастао на 6,6555 јуана за долар, на највиши ниво од почетка маја.

Геополитика је такође у фокусу у Азији ове недеље, будући да је амерички председник Џо Бајден на турнеји у том региону, с циљем да промовише веће економско ангажовање САД како би се супротставио утицају Кине.

Што се тиче валута везаних за робу, норвешка круна је порасла за пола процента према евро, док је канадски долар у сличном износу ојачао према америчком парњаку на 1,2789 канадских долара.

Због очекивања агресивнијег подизања каматних стопа Федералних резерви, неки аналитичари кажу да би потенцијални нови раст америчког долара могао да буде тежи.