in

I Dragići iz Kovilja se odlučili za farmu Romanovskih ovaca

I Dragići iz Kovilja se odlučili za farmu Romanovskih ovaca

Nebojša Dragić iz Kovilja, iako je diplomirani pravnik po obrazovanju, kako nam je pojasnio, oduvek je imao želju da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Prvobitno je mislio da će to biti kozarstvo, da bi kasnije preovladala odluka da to bude ovčarska proizvodnja i uzgoj Romanovske rase ovaca. Na njegovoj farmi akcenat je stavljen na proizvodnju kvalitetnog priplodnog materijala.

“Nama je akcenat da se bavimo proizvodnjom priplodnog materijala, i mi smo u tom cilju i uvezli ovce iz Češke posredstvom jedne farme iz Šida. Radi se o najkvalitetnijim priplodnim grlima i mi želimo da i na ovoj farmi nastavimo dalje da se bavimo proizvodnjom priplodnog materijala. Interesovanje poslednjih godina je izuzetno visoko za kupovinu kvalitetnih priplodnih grla, pedrigriranih”, kaže Nebojša Dragić.

Zanimalo nas je i ima li rentabilnosti i zarade u držanju Romanovske ovce.

“Mi nemamo sopstvenu zemlju, tako da sva hrana, koja se ovde na farmi koristi, mora da se kupi i to dosta finansijski opterećuje funkcionisanje cele farme, ali ukoliko prodajete grla, kao priplodni materijal, onda to ima svoju finansijsku računicu. Važećim Pravilnikom država daje 20 hiljada dinara povrata, za kupovinu kvalitetnih priplodnih grla i tekuće subvencije 7 hiljada dinara po svakoj ovci”, objašnjava Dragić.

Nebojši u poslu pomaže otac Ljuba, koji se sa suprugom iz grada preselio na selo. On namk je preneo svoja iskustva u držanju Romanovske ovce i istakao da ta rasa ovaca nije zahtevna.

“Nema mužlje zbog mleka, one se samo hrane. Mleko dobijaju ovce u vreme jagnjenja i mleko se daje za potrebe jaganjaca”, ističe Ljubo.

Dragići nameravaju da, po dobijanju državnih oranica u dugoročijem zakupu po osnovu stočarske proizvodnje, prošire objekat kao i broj grla u stadu i ostvare još bolje proizvodne rezultate.

 

 

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /