in

Kada se banke odlučuju na prodaju nekretnine klijenta koja je pod hipotekom

Kada se banke odlučuju na prodaju nekretnine klijenta koja je pod hipotekom

Ne prodaju se lako stanovi koji zbog neplaćenih rata kredita odlaze na doboš. Malo je onih koji takve nekretnine hoće da kupe, uglavnom jer, kako kažu, ne žele da zarađuju na tuđoj muci. Sa druge strane i banke se na taj korak odlučuju tek kad iscrpe sve druge mogućnosti.

“Banka nije vlasnik te nekretnine, nego ona samo ima pravo da to naplati na ime ugovora koji je potpisala sa dužnikom. Banka to gleda kao poslednju instancu u, da kažem, naplati svojih potraživanja zato što je to komplikovano i pravno i administrativno i imaju i taj reputacioni rizik koji ih muči kada dođu da uzmu tu nekretninu, aktivirani su i izvršitelji i to je ono što se bankama nikad ne mili da rade”, kaže Dušan Uzelac, urednika sajta “Kamatica”.

Kada baš mora, postupak se pokreće pred sudom, dozvoljava se izvršenje, uručuju se rešenja i procenitelji utvrđuju tržišnu vrednost. Sve nkretnine oglašavaju se na portalu E-aukcija.

“Postupak prodaje jeste taj što se prethodno utvrđena cena, početna cena na prvoj javnoj prodaji jeste 70 odsto, utvrđuju se licitacioni koraci čija visina može da bude do 10 odsto od početne cene i onda lica faktički prihvatanjem početne cene i dalje licitacionih koraka daju svoju ponudu i na taj način učestvuju u javnoj prodaji”, kaže Filip Stanković iz Komore javnih izvršitelja .

Ukoliko se, kaže, desi da preostane viška sredstava, javni izvršitelj ima obavezu da ta sredstva vrati izvršnom dužniku.

Najčešće se dobije između 60 i 80 odsto vrednosti, a nekad može i tržišna ukoliko se nkretnina nalazi na dobroj lokaciji.

“Kad ljudi već znaju da ga napuštaju odnosno da će morati da ga napuste ga ne održavaju baš najbolje. To znaju često da budu neodržavane, nekvalitetno održavane, zapuštene, oštećene nekretnine…Često ne možete da uđete u posed da vidite, nego kupujete mačku u dzaku. Jeste to povoljno, jeftinije, ali obično to što bude jeftino bude na kraju najskuplje”, kaže Milić Đoković iz “Klaster nekretnina”.

Da bi neko učestvovao na javnom nadmetanju nije dovoljno samo da bude registrovan na portalu već mora da uplati i jemstvo i to u iznoszu od 15 odsto od tržišne vrednosti nekretnine.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /