in

Koliko je investiranje u kriptovalute sigurno? (AUDIO)

Koliko je investiranje u kriptovalute sigurno? (AUDIO)

BEOGRAD –

Hiljade ljudi izgubilo je ušteđevinu nakon ulaganja u aplikaciju za trgovanje kriptovalutama u Rumuniji. Za tu prevaru, otkrivenu prošlog meseca, stručnjaci kažu da bi mogla biti jedan od najvećih kripto-skandala do sada. Ove godine, prevare sa kriptovalutama, pojavile su se i u Srbiji. U januaru je uhapšeno 14, a u februaru 16 osoba za koje se sumnja da su uključeni u međunarodnu prevaru sa kripto valutama. Šteta pričinjena žrtvama je više od 20 miliona dolara. Kako izbeći takve prevare, odnosno koliko je investiranje u kriptovalute sigurno?

bitkoin

Trgovanje kriptovalutama je postalo popularno jer su ljudima često obećavane velike zarade za kratkoročna ulaganja. U Rumuniji su desetine javnih ličnosti, uključujući vladine zvaničnike i akademike, bile ubeđene da investiraju posredstvom aplikacije jer ju je sponzorisao tamošnji vodeći IT stručnjak. Međutim tvrdi da je i on bio prevaren i naveden da uloži sopstvenu ušteđevinu u aplikaciju, nakon čega je izgubio novac.

Kriptomenjač Aleksandar Matanović kaže za RTS da postoji nekoliko načina kako takve stvari mogu da se prepoznaju, odnosno kako da onaj ko ulaže bude siguran da nije u pitanju prevara. Naglašava da je prvi znak prevare kada neko nudi zagarantovanu zaradu. Ističe da su prevaranti veoma agresivni, često zovu ljude, dosađuju i traže uvek veća ulaganja. Kaže, da je stoga najbolje koristiti proverene pružaoce usluga, te da su javno dostupni registri kompanija koje su registrovane za prodaju i otkup kriptovaluta.

Matanović kaže da je interesovanje za kriptovalute naglo poraslo nakon kraha banke u Sjedinjenim američkim državama, dodaje i da se kriptovalute i dalje rudare širom sveta, a dominantno bitkoin.

Kada je u pitanju ulaganje u kriptovalute, upozorava da je za brzu zaradu potrebno mnogo sreće, i da zarada ipak nije uvek zagarantovana. Kao i kod svake druge investicije, Matanović kaže da se ne treba zaduživati da bi se uložilo u kriptovalute. Savetuje da treba biti oprezan, proceniti moguću dobit, ali i rizik, i naći pravu meru.

Opširnije u audio zapisu.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /