in

Ли Кећанг: Кина ће остварити циљани економски раст у 2022.

„Кинеска економија ће бити у стању да превазиђе потешкоће и оствари главне целогодишње економске и социјалне циљеве и задатке, и да постави чврсту основу за развој земље у будућности“, рекао је Ли на конференцији за новинаре након завршетка седнице парламента, преноси Ројтерс.

Ли, који је у последњој години премијерског мандата, навео је на отварању годишње седнице парламента прошле суботе да је цљани раст око 5,5 одсто, за који многи економисти кажу да је амбициозан с обзиром на бројне изазове, укључујући крах сектора некретнина, распламсавање ковида-19 и неизвестан глобални опоравак.

Кина ретко не испуни циљану стопу економског раста, али многи економисти сматрају да ће циљ за 2022. годину захтевати додатне подстицаје како би се спречило успоравање друге по величини светске економије које би могло да угрози отварање нових радних места.

„Постизање раста од око 5,5 посто неће бити лако и морају постојати одговарајуће макроеконосмке мере подршке“, рекао је Ли.

Стабилност је приоритет у Кини ове године, а председник Си Ђинпинг је у прилици да обезбеди трећи узастопни мандат ове јесени, на конгресу Комунистичке партије који се одржава једном у пет година.

Снажан опоравак Кине од пада изазваног пандемијом посустао је средином прошле године, услед дужничких проблем на тржишту некретнина и мера против корона вируса које су погодиле потрошњу становништва.

Ли, који ће се повући са премијерске функције када му истекне други петогодишњи мандат у марту, признао је нове ризике и изазове са којима се суочава домаћа привреда, којој ће бити потребне мере подршке, укључујући смањење пореза и намета за предузећа.

„Кина и даље има много проблема које треба да реши, као што су климатске промене, неједнакост у приходима и дуг, и сва та питања треба одлучно решавати на средњи и дуги рок, укључујући и ову годину“, рекао је он.

Кина је као циљ поставила отварање више од 11 милиона нових радних места у градовима ове године, али Ли је рекао да би било пожељно 13 милиона, наводећи потребу запошљавања нових дипломаца и радника миграната.

Кинески премијер је такође најавио смањење пореза и увођење пореских олакшица ове године у износу од око 2,5 билиона јуана (395,22 милијарде долара).