in

Маск продао акције Тесле за око 1,05 милијарди долара

Он је овог месеца продао „Теслине“ акције за укупно 9,85 милијарди долара, преноси CNBC, прецизирајући да је 10. новембра реализовао продају у износу од 6,9 милијарди долара, а 15. и 16. новембра у износу од још 1,9 милијарди долара.

Шеф „Тесле“ је део акција продао како би измирио пореске обавезе које се односе на капиталну добит остварену по основу опција (куповина акција компаније по договореној повољнијој цени).

Маск и његов труст и даље држе више од 169 милиона акција компаније.

Након што је Маск почео да продаје акције „Тесле“, њихова вредност је пала за 15,4 посто у седмици завршеној 12. новембра, што је била најгора берзанска недеља ове компаније у последњих 20 месеци.

У среду поподне, деонице „Тесле“ на Вол Стриту су ојачале за око 1,0 одсто.

Маск је 6. новембра спровео неформалну анкету на Твитеру питајући више од 60 милиона његових пратилаца на тој мрежи да ли треба или не да прода 10 посто својих акција у „Тесли“, а њихова препорука је била да прода.

Маск је већ раније ове године наговестио да ће вероватно продати „велики блок“ својих опција у четвртом кварталу, пошто би му маргинална пореска стопа по истеку важења опција на „Теслине“ акције износила 50 посто.