in

Михајловић и Турк: Србија и САД партнери у енергетској транзицији

БЕОГРАД –

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић разговарала је у Прагу са Давидом Турком, замеником секретара САД за енергетику о сарадњи две државе у процесу енергетске транзиције, енергетској безбедности и независности, као и о диверсификацији у гасном сектору.

Они су у Прагу, где учествују на округлом столу о енергетској безбедности и диверзификацији у Европи, који организује Партнерство за трансатлантску енергетску и климатску сарадњу (П-ТЕЧ), разговарали о изградњи енергетске инфраструктуре, регионалном повезивању, размени искустава и технологија и заједничкој борби са климатским променама, испуњењу циљева Париског споразума, транзицији ка чистој енергији и унапређењу енергетске ефикасности.

„Доношењем новог законодавног оквира направили смо основу за покретање процеса енергетске транзиције и промену структуре нашег енергетског микса. Циљ је да у времену испред нас смањујемо производњу енергије из прљавих горива и повећамо проценат ОИЕ. Наш нови инвестициони план подразумева изградњу нових капацитета, осим РХЕ Ђердап 3 и Бистрица, желимо и нове соларне и ветроелектране, јер је циљ да осигурамо довољно електричне енергије из сопствених извора“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе је навела да је зелена агенда услов за привредни развој и безбедност на глобалном нивоу.

„Посебно важно питање је енергетска независност и стабилност у гасном сектору. Изградњом гасног интерконектора Ниш-Димитровград, Србија ће добити могућност да се снабдева гасом из Каспијског региона, Средњег истока, са ЛНГ терминала у Грчкој, а у будућности и из источног Медитерана“, рекла је министарка.