in

Михајловић: Рудне резерве у Србији вредне 250 милијарди евра; Не постоји уговор о експлоатацији литијума

“То је оно што имамо под земљом, а да ли ће и како то помоћи нашем привредном развоју зависи од нас и од поштовања свих еколошких стандарда“, рекла је Михајловић у Скупштини Србије у делу седнице на којој чланови владе одговарају на посланичка питања.

Истакла је да је Србија рударска држава и земља која је богата критичним минералима који су, како је објаснила, потребни за спровођење зелене агенде.

“То није само литијум, то су бакар, злато, антимон, свега тога има у Србији и то у не малим количинама“, казала је министарка.

Подсетила је да је недавно отворен рудник Чукару Пеки што ће, како је рекла, допринети да Србија буде друга у Европи по производњи бакра и злата и то експлоатацијом доње зоне рудника.

“Креће се и у истраживање горње зоне рудника и верујемо да ћемо бити први у Европи.Не треба да се стидимо тога што имамо и да мислимо да је рударство нешто што није добро. Јесте добро када се спроводи по свим еколошким и енергетским стандардима и принципима“, нагласила је.

Михајловић је казала да министарство има довољно инспектора и да је прошле године обављено 230 инспекцијских надзора у области рударства што је, како је навела, 30 одсто више него претходних година.

Не постоји уговор о експлоатацији литијума

Михајловић је изјавила да не постоји никакав уговор о експлоатацији литијума, без обзира на свакодневне медијске натписе и политичке нападе.

„Прва решења о истраживању дата су 2004. године, затим 2005, па 2007, 2008, 2009, 2011. године. То су све године када СНС није била власти, када нисам ни ја, ни премијерка ни председник Вучић били овде”, истакла је Михајловић.

Истражна права која су издата, нису ни прва ни последња, не само за литијум, већ и за друге критичне минерале, додала је она.

“Али оно што је важно, што је порука Владе, јесте да не постоји ниједан потписан уговор са Рио Тинтом, нити је издата дозвола о експлоатацији литијума, без обзира што сто свакодневно слушамо на појединим медијима. Ова Влада ради све прегледно и транспарентно и јавност јесте и биће упозната са свим детаљима у вези са пројектом „Јадар“, рекла је Михајловић.

Михајловић је поручила да држава неће ниједну одлуку донети, уколико процене утицаја на животну средину покажу да неће бити у складу са европским стандардима.

„Свакодневно видимо у одређеним медијима слике из разних делова света о томе како ће изгледати Јадар, слушамо како ће бити уништена Дрина, како ће загађена вода стићи до Београда, како у Србији неће моћи да се живи. Све те апокалиптичне приче говоре надриеколози и надристручњаци. Све то је лаж, јер нико у овом тренутку не зна какав ће бити утицај на животну средину, јер студије нису готове. ?ада буду готове, онда можемо и треба о свему да разговарамо. Порука грађанима је да верују у своју Владу и државу, јер нећемо урадити ништа што ће утицати на наш и живот будућих генерација“, поручила је Михајловић.