in

На нов аутомобил се дуго чека, полован ћете претплатити

На нов аутомобил ћете дуго чекати, полован ћете претплатити, такво је, у најкраћем, тренутно стање на тржишту. Народски речено, цене су отишле у небо, а најпогођенија је категорија млађих половних аутомобила.

Уколико у скорије време нисте посетили неки сајт за продају аутомобила или неки ауто-плац, верујемо да ће вас цене које будете видели непријатно изненадити. Примера ради, Пежо 308 пре годину и по дана могао је да се купи за 8.500 еура, данас је његова цена 11 и по хиљада еура. И онда постављамо питање, да ли је уопште право време за куповину возила, или се овом расту цена не назире крај? 

Цена нових аутомобила порасла је за 20 одсто, али ту је већи проблем рок испоруке.

„Просечно време за испоруку новог возила је од 3 до 9 месеци, такође у зависноти од модела каже Сања Титин из „Стојанов ДОО“ и додаје „Наши купци су се навикли и прихватају тренутне рокове испоруке, јер једноставно ситуација нија таква само у нашој аутокући, него и у свим осталим брендовима.

Експлозију цена изазвали су пандемија, стални недостатак чипова за аутомобилску електронику и велико поскупљење челика.

У 2020. години регистровано је много мање нових аутомобила, па део њих сада недостаје као половни аутомобили. Код набавке половњака, поред скока превоза неизоставан фактор је и обрачун царине, при чему се сада у пракси примењује каталог о вредностима половних аутомобила Ауто-мото савеза.

Узроке знамо, али да ли ћемо се и када вратити на старо, ни највећи стручњаци не усуђују се да прогнозирају.