in

НАЛЕД представио нову Сиву књигу

Чак 21 препорука је први пут нашла своје место у Сивој књизи, а међу 10 приоритета су и увођење „зелених“ јавних набавки и еАграра, успостављање онлајн регистра непореских дажбина, увођење безготовинског плаћања свих такса и накнада, уређивање флексибилних облика рада, издавање обједињеног пореског уверења и употреба е-отпремница у промету робе.

Иза нас је 13 година и 14 Сивих књига које представљају заједнички пут ка бољем и реформисаном друштву. Реформе јесу биле тешке и често се чиниле немогућим, а пре шест година тешко да је неко могао да замисли да ћемо имати електронску грађевинску дозволу или да ћемо спровести реформу катастра.

Захваљујући томе данас у Србији имамо 50.000 градилишта и милијарде инвестиција којима можемо да се похвалимо. Када је реч о ресору који тренутно водим, могу рећи да наша земља учествује у пројектима вредним 50 милиона евра и прави корак напред у правцу енергетске транзиције – изјавила је Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике на представљању Сиве књиге 14 у Народном музеју.

министарка, зорана, михајловић, на, представљању, сиве, књиге, 14

Новина је и да су 22 препоруке означене тзв. ЕУ беџом и њихово решавање допринело би бржем приближавању европским стандардима – од потребе смањења оптерећења зарада, увођења института личног банкрота и уређивања рада за стране послодавце, усклађивања поступака декларисања и донирања хране до унапређења управљања отпадним водама, увођења зеленог фонда и других тема важних за заштиту животне средине.

Када је реч о реформама у прошлој години, оцењено је да је са 12 потпуно или делимично спроведених предлога претходног издања Сиве књиге очуван темпо реформи из претходних неколико година, а усвојено је и неколико системских реформи које су важне за читаву привреду.

Велики помаци остварени су у области финансија – кроз еФактуре уводи се јединствени електронски систем који ће унапредити видљивост трансакција и сигурност наплате за око 130.000 корисника, док ће еФискализација омогућити евидентирање промета код готово 200.000 обвезника у реалном времену, смањити простор за сиву економију и донети већу заштиту потрошачима. И ресор пољопривреде кренуо је путем дигитализације са увођењем Централног регистра објеката у пословању с храном и усвајањем законског оквира за електронску регистрацију више од 400.000 газдинстава и пријаву за субвенције – изјавио је Дејан Ђокић, председник Извршног одбора НАЛЕД-а и подсетио да су од првог издања Сиве књиге потпуно или делимично решене 143 препоруке, половина свих које су прошле кроз ову публикацију.

дејан, ђокић,, председник, уо, налед, а
Заслуге за највећи број решених препорука су и ове године припале Министарству финансија, а удео предлога за овај ресор је пао са некадашњих 40% на четвртину укупног броја што указује да захтеви ка институцијама постају све избалансиранији. Све већи број изазова поставља се пред министарства заштите животне средине и здравља, али и друге секторе и намећу потребу да сви једнако допринесу реформама.

министарка, татјана, матић, на, представлању, сиве, књиге, 14

На конференцији су учествовале и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић, и министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

министарка, дарија, кисић, на, представљању, сиве, књиге, 14

О будућности реформи у Србији испред међународне заједнице говорили су шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре, менаџер Међународне финансијске корпорације (IFC) за централну и југосточну Европу Ари Наим и шефица канцеларије MMФ у Србији Јулиа Устјугова.

Специјална признања за допринос реформама

На 14. годишњој конференцији о економским реформама НАЛЕД је традиционално доделио специјална признања истакнутим појединцима и тимовима запосленим у јавној управи који су у сарадњи са НАЛЕД-ом пружили највећи допринос унапређењу привредног амбијента у 2021.

За увођење еФактура и еФискализације, награда је припала тиму Министарства финансија – Ненаду Влакетићу, директору централне фидуционе јединице, Соњи Талијан, помоћници министра и Вуку Делибашићу, саветнику министра.

За изузетан допринос унапређењу законског оквира у области енергетике и стварању услова за већа улагања у обновљиве изворе енергије награђена је Јованка Атанацковић, државна сектретарка Министарства рударства и енергетике.

За реформу система подстицаја у пољопривреди и успостављање законодавног оквира за увођење дигиталне платформе еАграр тимско признање заслужило је и тим Министарства пољипривреде – шеф кабинета министра Марко Сарановац и помоћница министра Ведрана Илић, као и помоћник директора Управе за аграрна плаћања Бошко Уметић.

За заједнички допринос изради и усвајању Закона о социјалном предузетништву награђени су помоћница министарке за рад Сандра Грујичић, руководилац Групе за управне и управно-надзорне послове за област запошљавања Сања Гаврановић, саветница у Министарству Катарина Денчић и саветник у кабинету председнице Владе Вукашин Гроздић.

Специјално признање за унапређење услова за рециклажу стакла, батерија и сијалица у граду Крагујевцу припало је Драгану Маринковићу, начелнику одељења за заштиту животне средине Града Крагујевца.

НАЛЕД је традиционално доделио и посебна признања медијима. За допринос квалитетном и објективном извештавању јавности о мерама и инцијативама за унапређење привредног окружења награђени су Анђелко Утјешановић, уредник економије у новинској агенцији Танјуг и Марица Вуковић, уредница економије новинске агенције Бета.