in

НБС делује континуирано како би стабилност била очувана

„Није питање да ли Народна банка Србије има довољно инструмената и да ли ће реаговати. НБС већ делује континуирано како би стабилност била очувана. Ову кризу дочекали смо с рекордно високим нивоом девизних резерви од 16,5 милијарди евра, и имамо сасвим довољно средстава и умећа да очувамо стабилност, која нема алтернативу“, рекла је Табаковић, наводи се у саопштењу НБС.

Она је истакла да је важан фактор стабилност девизног курса и извесност у пословању коју та стабилност доноси.

„Као ни током претходних епизода повећаних међународних ризика, тако ни током претходне две недеље ми нисмо допустили да спољни шокови доведу до прекомерних осцилација девизног курса“, рекла је гувернер.

Она је подсетила да је Србија смо у последњем тромесечју прошле године остварила висок тромесечни раст бруто домаћег производа од седам процената међугодишње, односно 1,7 посто десезонирано.

Према процени НБС за остварење пројекције раста од 4,5 посто треба око 2,5 процентних поена од онога што називамо „новим пословима”, али у условима актуелних неповољних геополитичких догађаја.

Она је подсетила да је извоз робе и услуга прошле године достигао рекордних 28,6 милијарди евра, односно 53,6 посто бруто домаћег производа, што се у великој мери дугује и ефекту повећане извозне понуде, односно нових извозних капацитета.

„У условима где су поједине гране индустрије и даље на удару проблема у глобалним ланцима снабдевања, овакав резултат по питању извоза не би ни био могућ без отварања нових капацитета“, оценила је она.

Додала је да су нето стране директне инвестиције у 2021. години покриле са 155 посто текући дефицит што је највише у протеклих пет година.

Навела је да су и бруто стране директне инвестиције од 3,9 милијарди евра биле на рекордном нивоу.

„А и у прва два месеца ове године њихови приливи су на сличном нивоу као и прошле, рекордне године“, рекла је она.

У дискусији појашњен је програм који је у Србији донет за заштиту становништва и привреде од ефеката који могу да се јаве на страни понуде, као и ценовних ефеката.

НБС је указала да и прелиминарне анализе које су у међувремену рађене показују да ће и под новонасталим околностима инфлација имати опадајућу путању до краја године.

„Истовремено, базна инфлација, на коју мере монетарне политике највише утичу, захваљујући очуваној релативној стабилности девизног курса и у условима пандемије, била је знатно нижа од укупне инфлације и износила је 4,1 посто међугодишње“, наводи НБС.

Гувернер је подсетила и да је због потребе да се утиче на инфлациона очекивања тржишних субјеката и ограниче секундарни ефекти на цене осталих производа и услуга, НБС прошле године започела прилагођавање монетарних услова.

„Референтну каматну стопу задржали смо на нивоу од један посто, а повећавањем просечне пондерисане каматне стопе на реверзним репо аукцијама, као и процента вишкова динарске ликвидности који се повлаче путем ових аукција, пооштравамо монетарне услове, јер то омогућава постојећи флексибилан оквир монетарне политике“, рекла је она.

Као пример реакције Србије навела је случај Сбербанк групе, где је стабилност заштићена за мање од 48 сати, и штедише Наше АИК банке знају да су њихови улози сигурни.

„Све банке послују нормално и располажу довољном количином и динарских и девизних средстава, као и ефективног страног новца у свим валутама за које постоји тражња на домаћем тржишту, и у стању су да одговоре на све захтеве и потребе својих клијената“, рекла је она.

Истакла је да је од почетка године забележен је наставак раста девизне штедње, па нема никакве бојазни да би могло бити угрожено редовно снабдевање банака потребним девизним средствима, а тиме ни клијената банака.

„НБС последњих дана појачано снабдева банке страном ефективом и у складу са потребама такво снабдевање наставиће се и у наредном периоду“, истакла је она.

Додала је да је обезбеђено да се снабдевање банака страном ефективом реализује у истом дану, неколико сати после испостављања захтева.

„На располагању имамо и друге инструменте које смо користили током ескалације корона-кризе, а којима банкарски сектор снабдевамо динарском и девизном ликвидношћу. У случају потребе, и њих ћемо користити. Не очекујемо, али смо спремни“, рекла је она.

Додала је да се води рачуна о структури девизних резерви да би се несметано и у рекордном року снабдевао банкарски сектор услед појачане тражње грађана.

„Поред редовне контроле, НБС врши и појачану и свеобухватну контрола мењачког пословања како би се утврдило да ли евентуално неке мењачнице злоупотребљавају ову ситуацију и примењују курсеве који нису у складу са прописима“, навела је она.

Подсетила је да према регулативи НБС – куповни и продајни курс за евро могу одступати од званичног средњег курса за 1,25 посто, те да поред тога мењачнице могу да урачунају и провизију до посто од куповног и продајног курса.

„НБС годинама уназад доказује да има довољно средстава, знања, умећа и искуства да одржи стабилност не само на девизном, већ на целокупном финансијском тржишту и тако ћемо наставити да радимо и у наредном периоду“, поручила је гувернер Јоргованка Табаковић.

Како се наводи, представници ММФ-а оценили су на састанку да у Србији постоји добар систем управљања у кризним ситуацијама, што ће свакако укључити у своје пројекције за Србију и током ове кризе узроковане актуелним геополитичким кретањима.

Додали су и да је велики број институција похвалио НБС за брзу и ефикасну реакцију поводом дешавања у вези са Сбербанк групом, чиме је поверење у систем још једном оправдано.