in

Одржан 32. Збор угоститељско-туристичких радника Србије у Врњачкој Бањи

Први Збор угоститељско-туристичких радника Србије одржан је у Врњачкој Бањи пре више од пет деценија. Ове године домаћин је опет Врњачка Бања у којој су се представиле како средње школе тако и факултети из области угоститељства и туризма, ресторани и хотели са намером да прикажу иновације и размене искуства.

„Поред професионалаца односно сениора у такмичење улазе и ученици средњих школа и факултета, дакле јуниори, до 23 године су јуниори, преко тога сениори. Поента збора је да се сви окупе да експонатима покажемо шта је то модерно и ново, а уживо такмичењима на рецепцији, у агенцији у кухињи и ресторану покажемо шта је то што ученици и сениори на лицу места могу да прикажу и покажу“, каже Јелена Чеперковић, директорка Угоститељско-туристичке школе са домом ученика у Врњачкој Бањи.

„Ово је једна од прилика где се састају, такмиче, надмећу и размењују искуства ђаци из целе Србије, средњих школа, високих и факултета и плус са старијим искусним колегама који већ раде, сениорима по хотелима , ресторанима по целој Србији“, каже Драган Цветковић, организатор 32. Збора угоститељско-туристичких радника Србије.

„Врњачкој Бањи су изузетно потребни овакви кадрови и надам се да ће своје знање које су стекли током школовања да унапреде и оставе у Србији“, каже Милан Кљајић, менаџер хотела Бамбус, Врњачка Бања.

„Циљ је такмичење, сваки рад представља јединствено школовање и како се приказује знање. Увек се уводе иновације и ми нешто што заборавимо видимо од млађих и млађи виде од нас тако да свако нешто научи“, каже Милош Милићевић, ресторан Багдала, Крушевац.

Прилику да промовишу своју општину имали су и представници Бачке Тополе који су успоставили добре контакте и са локалном самоуправом Врњачке Бање као једним од центара туризма у Србији.

„Ми смо дошли из Бачке Тополе овде, а има и људи из Крагујевца, Краљева, Крушевца и много људи смо упознали. Успоставили смо јако добре контакте који ће нам у будуће значити како и у раду, тако и у дружењу. Ми ћемо следеће године организовати нешто у Бачкој Тополи па ће људи доћи код нас да се угосте. Пољопривредна производња је у ствари примарна и због ње смо данас и овде. Све ово остало је кроз туризам и рурални развој подразумева и сектор пољопривреде, не може једно без другог. Пољопривреда је окружење свих нас и овде у Врњачкој Бањи али и у Житници у Војводини“, каже Драган Танкосић, директор Пољопривредне стручне службе, Бачка Топола.

259994696, 619813322539150, 1467164974856470391, н

Станиша Продановић власник ресторана у Источној Србији у селу Мироч дошао је да подржи свог унука Милоша, кулинарског техничара који са поносом истиче како је дедин наследник а највише воли да спрема традиционална јела свог краја.

„Влашка мућкалица, качамак, сељачко месо, јела испод сачева, влашке гибанице, гулаше, онда су ту и традиционална јела попут сарме, пасуља, јела са роштиља исто. То је жеља од мојих млађих дана када сам био дете и полако годинама се усавршавам и напредујем све више и више“, каже Милош Продановић, четврта година, кулинарски техничар Угоститељско-туристичке школе са домом ученика у Врњачкој Бањи.

„Доста нас посећују људи, доста смо и познати, држимо ту нашу традиционалну кухињу, влашку кухињу јединствену у Србији и на тај начин ето живимо као осмочлана породица, живимо од тога и идемо свуда по Србији где нас позову“, каже Станиша Продановић, власник Националног влашког ресторана, село Мироч.

Такмичење у спремању гулаша озбиљно су схватили јуниори који у својим котлићима кувају свако на свој начин ово традиционално јело.

„Највише волим ту нашу српску кухињу али за даље , за каријеру волео бих да научим неку мексичку или кинеску кухињу“, каже Страхиња Радосављевић, четврта година кулинарски техничар Угоститељско-туристичке школе, Београд.

„Углавном чорбаста јела , пасуљ, супе, гулаш. За говеђи гулаш је добро квалитетно месо и јака ватра“, каже Вељко Савић, трећа година, кувар, Угоститељско-туристичке школе са домом ученика у Врњачкој Бањи.

„То волим од малена буквално и мајка ми је исто завршила ту школу и од ње сам то и наследила. Све волим да спремам“, каже Кристина Станојевић, трећа година, кувар, Угоститељско-туристичке школе са домом ученика у Врњачкој Бањи.

„Сам квалитетан производа који се ставља, сад ја стављам рецимо наше домаће говеђе месо што је јако квалитетно и то је најбитније за квалитет развоја туризма“, каже Радуле Божовић, студент друге године Факултета за хотелијерство и туризам, Врњачка Бања.

Развој туризма и угоститељства почива на традиционалној храни и нераскидиво је повезан са примарном пољопривредном производњом и ту је заправо и наша шанса да се истакнемо као земља здраве домаће хране у којој највише уживају страни туристи.