in

Потписан уговор за обилазницу око Ужица – 29,8 милиона евра

Обилазница ће бити дуга око 4,85 километара.

„Радови на обилазници око Ужица почеће убрзо, јер се на њу деценијама чека, а важна је и неопходна за овај град“, рекао је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Момировић након потписивања уговора.

Поручио је да морају да се граде и капитални инфраструктурни пројекти који су значајни за локалне самоуправе.

„А ово је управо један од таквих пројеката и у наредне две године ће бити завршен“, изјавио је Момировић.

Он је рекао да се гради у сарадњи са кинеским партнерима који раде и на обилазници око Београда.

„Обилазница ће бити дуга нешто мање од пет километара, имаће четири моста, од којих је највећи мост на Ђетињи који ће имати 250 метара, изузетно је захтевна из техничког угла за градњу, али ми једноставно морамо да изградимо ову оибулазницу. Она је неопходна и у условима када градимо и пројектујемо више од 1.200 километара аутопутева, ми морамо да изградимо и капиталне инфраструктурне пројекте који су значајни за локалне самоуправе. Ово је једана од таквих пројеката“, рекао је Момировић.

Додао је да је експропријација завршена 1993. године и да је њена градња требало да почне 1994. године.

Уговор су испред Путева Србије потписали в.д. директор Зоран Дробњак и потпредседник кинексе компаније Liu Shaocuan.

„Обилазница ће имати веома велику улогу за развој града и утицати на локалну економију, а сви људи који овде живе имаће користи од ње“, рекао је Liu Shaocuan.

Потписивању уговора присуствовала је и градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић која је истакла да је ово за Ужичане и Ужице историјски дан и да ће потписани уговор омогућити да Ужице коначно добије обилазницу о којој се говори деценијама уназад.

„Што се тиче самих детаља око радова ми ћемо разговарати о томе у данима који су пред нама, као и све око динамике радова, али је најважније да је Уговор потписан и да су средства за реализацију обезбеђена у износу од 29,8 милиона евра“, рекла је градоначелница Ужица.

Додала је да ће њена изградња знатно утицати на смањење аерозадгађења и растерећења саобраћаја у граду.

Изградња будуће обилазнице представља нову везу између државног пута Ужице – Златибор и пута Ужице – Кадињача – Бајина Башта.

Обилазница ће обухватити од значајнијих објеката денивелисани укрштај са путем Ужице-Златибор и мост преко реке Ђетиње дужине око 252 метра.

Извођач радова је реномирана кинеска компанија „Power Construction Corporation of China Limited“ и усаглашен је износ од 29, 8 милиона евра.

Министар Момировић је заједно са градоначелницом обишао и породице чије су куће угрожене услед појаве клизишта у Улици Светозара Марковића у ужичком насељу Коштица, где је тренутно угрожено 30 кућа, које су без воде и канализације.

Пројектна документација је спремна, из републичког буџета обезбеђено је 110 милиона динара и радови на санацији требало би да почну најкасније за месец дана.

Пре потписивања уговора у Ужицу, Момировић је посетио Пожегу и том приликом разговарао са председником општине Ђорђем Никитовићем о изградњи будуће обилазнице око Пожеге.

Министар је истакао да ће нова обилазница поспешити урбанистички развој, повећати безбедност саобраћаја и значајно смањити аерозагађење.