in

Председник Вучић у Шпанији, састао се са краљем Фелипеом и премијером Санчесом; Србија од Ербаса набавља два транспортна авиона

Председнику Србије приређен је свечани дочек у Палати Сарсуела, након којег је уследио састанак Вучића и шпанског краља.

Шпанија неће признати Косово

У разговору са шпанским краљем Фелипеом VI, али и шпанским премијером Педром Санчезом јасно је да Шпанија неће признати независност Косова и да ће наставити поштовање међународног права и територијалног интегритета Србије, рекао је Вучић, по завршетку разговора у Мадриду.

Вучић је, у изјави новинарима, казао да је договорена набавка два транспортна авиона, пошто нам је остао само Тупољев 70.

„Уговором који смо потписали на 81 милион евра значајно смо ојачали војску. Око 66 милиона евра иде на авионе, а 15 милиона евра за робу и обуку наших пилота. Тиме ћемо добити коначно важан део наше укупне авијације, транспортну авијацију. Тај авион моћи ће да превози 79 војника или 50 падобранаца. То је важно за маневре и диверзантско деловање, превоз оружја“, објаснио је он.

вучић

Вучић је казао да је разговарао са својим домаћинима и о ширењу сарадње две земље.

Захвалио им се на подршци на европском путу Србије, као и подршци за отварање кластера.

„Шпанија је четврта европска економија, и четврта по броју становника, веома значајна земља за Србију и поред непризнавања Косова“, рекао је он.

Вучић је најавио да ће пре краја године, по први пут у историји, Србија моћи да угости или шпанског краља или премијера.

„Са актуелним шпанским краљем смо имали први званични састанак који је неко имао из Србије. Ово је била добра посета за Србију. Имаћемо велики бизнис форум са шпанским привредницима у октобру. Надам се да ћемо имати тада неког од највиших званичника, а свакако ће неко из шпанске владе доћи“, рекао је он.

Србија од Ербаса набавља два транспортна авиона

У присуству председника Србије Александра Вучића, данас је у Мадриду потписан Уговор о куповини два војна транспортна авиона Ц-295 Casa компаније „Ербас“.

Уговор су потписали представник Министарства одбране Србије пуковник Александар Цакић, представник Југоимпорт SDPR-а Мирослав Мијатовић и представници Ербаса Бернхард Бренер и Јоанис Папахристофилу.

Иначе, Ц-295 CASA је двомоторни војни транспортни авион, који се производи у Ербасовом производном погону у Севиљи.

Има широк спектар транспортних улога, па може да служи за превоз војника, падобранаца, транспорт палета, медицински транспорт, као и транспорт авионских мотора или лаких војних возила.

Тај авион се користи у више од 25 земаља света и до сада је произведено око 170 авиона.

Првобитно је био намењен шпанском ваздухопловству, али су га касније користиле и многе друге ваздухопловне снаге у свету.