in

Projekat “Zaplovi Srbijom”: Početak realizacije u Somboru

Projekat “Zaplovi Srbijom”: Početak realizacije u Somboru

“Pre pandemije je u Srbiji registrovano 1542 pristajanja, a računa se da će ove godine biti mnogo više turista, što će našoj zemlji doneti značajne ekonomske prednosti”, kazao je resorni ministar Goran Vesić u Somboru.

Srbija je zemlja koja nema more, ali ima dve međunarodne reke Dunav i Savu, kojima je povezana sa celim svetom. To podrazumeva 1680 kilometara plovnih puteva i više od 650 kilometara kanalske mreže, čiji će se kapaciteti početi koristiti realizacijom projekta “Zaplovi Srbijom”.

“Gradićemo marine u Smederevu, Velikom Gradištu, Golupcu, Kladovu i Somboru. Radićemo u Banoštoru međunarodno putničko pristanište, a imaćemo pontone za linijski saobraćaj u Sremskim Karlovcima, Novom Sadu i Somboru. Takođe, imaćemo pontone za kanalski saobraćaj u Novom Sadu, Somboru, Apatinu i Odžacima”, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infratsrukture Goran Vesić.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović ocenjuje da je neophodna infrastruktura za međunarodna putnička pristaništa.

“Za kruzere, za marine i malu nautiku, za jake čamce, to sve za naše građane i strane turiste koji će dolaziti u Srbiju”, objasnio je Perović.

Sombor je grad iz kojeg će početi realizacija projekta, jer je mesto Bezdan prva tačka gde najveća evropska reka Dunav ulazi u Srbiju.

“Za naš grad je veoma značajno što je naša država prepoznala ovaj značajan potencijal Sombora, a to otvara brojne mogućnosti ubrzanog ekonomskog razvoja Sombora”, istakao je gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.

“Želimo da razvijemo mala i srednja preduzeća, lokalne zajednice i da kroz ovaj fantastičan projekat vidimo razvoj nautičkog turizma”, zaključio je savetnik za održivi turizam u programu UN za razvoj UNDP Marko Bajić.

U našoj zemlji je registrovano oko 50.000 plovila, projektom “Zaplovi Srbijom” cilj je da se maksimalno koriste mogućnosti rečnog saobraćaja, a osim prevoza robe i tereta, akcenat je na putničkom saobraćaju i razvijanju nautičkog turizma u najširem smislu.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /