in

Rast industrije u februaru od 1,9% međugodišnje usled oporavka proizvodnje struje

Rast industrije u februaru od 1,9% međugodišnje usled oporavka proizvodnje struje

Takođe, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u rudarstvu je, sa druge strane, smanjen fizički obim proizvodnje za 1,6 odsto međugodišnje, usled manje proizvodnje uglja za 5,9 odsto, dok je eksploatacija ruda metala povećana za 5,6 odsto međugodišnje.

Niži fizički obim proizvodnje u februaru zabeležen je i u prerađivačkoj industriji i iznosio je 3,7 odsto međugodišnje.

U okviru prerađivačke industrije, proizvodnja je povećana u 12 od 24 oblasti, a posebno se ističu proizvodnja mašina i opreme i elektronskih proizvoda.

S druge strane, u odnosu na februar prošle godine smanjena je proizvodnja osnovnih metala, metalnih proizvoda i građevinskog materijala.

U okviru uslužnih sektora, realni promet u trgovini na malo u februaru smanjen je za 3,8 odsto međugodišnje, a posmatrano od početka godine bio je niži za 1,1 odsto međugodišnje.

S druge strane, pokazatelji u oblasti turizma ukazuju na nastavak rasta aktivnosti, broj dolazaka turista u februaru veći je za 18,5 odsto međugodišnje, a broj noćenja za 21,5 odsto međugodišnje.

Kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima, nastavljena su povoljna kretanja zabeležena od početka godine.

Robni izvoz je u februaru porastao za 14,9 odsto međugodišnje, kao rezultat nastavka rasta izvoza prerađivačke industrije i električne energije.

S druge strane, robni uvoz je u februaru bio za 5,4 odsto niži u odnosu na februar prošle godine, u najvećoj meri po osnovu smanjenog uvoza energenata i industrijskih sirovina.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /