in

Рат у Украјини мења прогнозе привредног раста (АУДИО)

Економисти су указали да ће нова криза свакако мењати предвиђене економске параметре у региону, те да ће Светска банка у априлу изаћи са новим прогнозама.

Рат у Украјини ће највише утицати на цене енергената, пре свега гаса из Русије, као и на пораст инфлације, те поскупљење хране, што ће се одразити и на инвестиције, поручују из Светске банке.

Председник Фискалног савета Павле Петровић изјавио је на Копаоник бизнис форуму да је у овом тренутку немогуће процењивати ефекте украјинске кризе на светску и домаћу привреду, али да је извесно да ће инфлација расти и да ће бити проблема са снабдевањем енергијом.

Он је упозорио да због актуелне кризе и раста инфлације привредни раст највероватније неће бити на нивоу планираног од 4,5 одсто.

Петровић је додао да би актуелна криза могла утицати и на раст јавног дуга Србије.

Украјинска криза утицаће на пад приведених активности у целој Европи, као и у Србији, док ће високе цене енергената додатно појачати инфлацију, оценио је председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић.

Влаховић је навео да и Европска централна банка и амерички FED планирају да подигну каматне стопе да би смањили инфлацију, што ће поскупети кредите и јавне дугове. Поручио је да зато фискална политика у наредном периоду треба да се води начелом опрезености.

Овогодишњи Копаоник бизнис форум, који организује Савез економиста Србије, током четири дана окупио је око хиљаду учесника.

Централна тема стручњака из земље и региона, економиста, банкара, званичника међународних организација, те представника Владе Србије – била је одрживи развој, зелена транзиција и заштита животне средине.