in

Рубља ублажила пад на трговању у Москви, али пада ван Русије

МОСКВА –

Руска рубља је јутрос смањила део великих губитака забележених у понедељак, и на домаћем трговању је на узлазној путањи са рекордно ниског нивоа, али је остала под притиском на страним тржиштима због оштрих западних санкција.
Опоравак руске валуте у извесној мери је подржан налогом власти извозним компанијама, међу којима су и водећи светски произвођачи енергије од Гаспрома до Росњефта, да на тржишту продају 80 посто својих девизних прихода, што централној банци омогућава да се уздржи од интервенција на тржишту валута, преноси Ројтерс.

Рубља је ојачала за 3,3 одсто према долару на 91,49 рубаља на трговању у Москви до 8:07 часова по средњоевропском времену, док је према евру порасла за 3,4 процента на 102,40.

На платформи за електронско трговање ЕБС, руска валута се трговала, међутим, по курсу од 103 рубаља за долар, мада се удаљила од рекордног минимума свих времена од 120 рубаља за долар на који је пала у понедељак.
Пад рубље почео је након што је Русија покренула војну операцију у Украјини, при чему је ова валута у једном тренутку изгубила чак трећину вредности, али су хитно повећање референтне камате и друге мере централне банке помогле да се стабилизује. Слаба рубља ће, како наводи британка агенција, погодити становнике Русије и подстаћи даљи успон већ високе инфлације, при чему ће западне санкције довести до несташице основних добара на које су људи у Русији навикли.

Институт за међународне финансије (ИИФ), група која представља велике банке, упозорила је да постоји велика вероватноћа да Русија неће измирити обавезе по основу спољних дугова и да ће њена привреда ове године забележити двоцифрен пад након нових западних мера одмазде.
Централна банка и Министарство финансија Русије нису одговорили на Ројтерсов захтев за коментаром о могућем неплаћању обавеза. Трговање акцијама на Московској берзи обустављено је други дан због велике распродаје имовине која погађа тржиште.