in

Србија мора да образује и привуче стручњаке за суперкомпјутер

Страјер за Танјуг објашњава да на свету нема земље која има потребну радну снагу за суперкомпјутер, али, истиче, критично за одрживост економије, развој науке, уметности и државне управе за сваку земљу јесте да у својим границама поседује најсавременију рачунарску инфраструктуру.

„Суперкомпјутер и програми око њега постају магнет, гравитациони центар за привлачење инвестиција, талента, индивидуа, такође, и магнет да задржи тај таленат у земљи“, каже он.

Таква инвестиција ће, додаје, стручњаке задржати у Србији, креирати окружење за усавршавање и на универзитете и у стартапе привући талентоване појединце из других држава.

„Не можете обучавати следећу генерацију за те вештине без тих машина. Можда имате или немате довољно људи данас, али, бар имате платформу да обучите следећу генерацију. Није важно шта имате данас, битан је план који направите да изградите таленат који ће вас водити напред. То је пођеднако важно као инвестирање у компјутер“, наводи Страјер.

Рачунар који се налази у Крагујевцу, објашњава он, комбинација је традиционалне технологије која се развија више од пола века, а подржава и вештачку интелигенцију, што је, наводи, иновација актуелна тек последњих пет година.

„Када Србија има ту технологију у својим границама, онда научници, истраживачи, студенти, професори, предузетници, званичници владе, уметници… могу да искористе ту платформу на много начина. Нема једног случаја, ту је дословно бесконачан потенцијал, да користе ту технологију кроз сваки сектор економије, свако министарство владе, генерално, свет сваког дана открива нове начине да искористи вештачку интелигенцију и рачунаре високих перформанси“, истиче он.

крагујевац, дата, центар

Појашњава да звучни појам „суперкомпјутер“ заправо означава рачунар способан да за кратак временски период изврши сложене математичке операције, што је, додаје, основа за научна открића, иновације и развој нових технологија, попут самовозећих аутомобила, или савременог анимираног филма за који би, да нема те ефикасности, можда требало 30 година графичке обраде.

„Овде се ради о успостављању рачунарске платформе, суперкомпјутера који ће нам омогућити да савладамо индустријске и научне проблеме, на начине који омогућавају да буду решени у неким случајевимау реалном времену, а у другим у секундама, минутима, сатима, или у неким случајевима у недељама, али, у поређењу са хиљаду година за обичан компјутер, што је практично немогуће урадити“, каже Страјер.

Инфраструктура коју је наша земља обезбедила, додаје он, учиниће економију Србије отпорнијом, јер неће 100 одсто зависити од спољних актера, пошто сада, објашњава, има суперкомпјутер и изграђује хумани капитал.

„Србија данас има све могућности да унапреди свој програм, уз додатни приступ глобалној инфраструктури која долази од других компанија, што заједно стварно омогућава највишу отпорност, али су вам потребна оба и Србија то сада има“, закључује Страјер.