in

Трговинска размена Србије и Турске порасла за 37,9 одсто

Мумџу је за „Предузетник“ навела да су инвестиције Турске у Србији 2011. године вределе само милион долара, док је ове године та цифра достигла 250 милиона, те да је трговина између две земље у сталном порасту.

У прилог томе говори и чињеница да је у 2020. години обим спољнотрговинске размене износио рекордних 1,5 милијарди долара, чему је значајно допринео Споразум о слободној трговини.

Према подацима Завода за статистику Турске, за првих девет месеци ове године трговина Турске са Србијом је порасла за 37,9 одсто и износила је 1,4 милијарде долара.

У Србији послује више од 1.300 предузећа са турским капиталом а предузећа из ове земље су најприсутнија у текстилној, аутомобилској, грађевинској и машинској индустрији, банкарству, туризму.

Прилику за нова улагања виде у области енергетике, хотелијерства, пољопривреде и сточарства.

Из Амбасаде Турске кажу да су спремни да и у наредном периоду учествују у пројектима модернизације инфраструктуре у Србији и да су одлучни да обим спољнотрговинске размене у овој години повећају на две милијарде долара, а касније и на пет.

Мумџу је оценила да је сарадња са Владом Србије и Привредном комором Србије успешна, наводећи да је важно да се активира и Мешовита турско-српска привредна комора основана 2017. године.

Турска у Србију највише извози текстил, производе из аутомобилске и машинске индустрије, белу технику, гвожђе и челик, као и свеже воће и поврће, а из наше земље увози гуме, дуван, бакар и пластику и производе из машинске индустрије.