in

Тржиште рада стабилно, повећање цена ресурса изазов

Резултати анкете ПКС-а „Пословна активност привредних субјеката у Републици Србији“, у којој је 1.571 предузеће оценило своје пословање у четвртом кварталу прошле и изнело очекивања за први квартал ове године показују да су привредници умерени оптимисти када је реч о повећању извоза у првом тромесечју 2022. и планирају већи обим инвестиција.

ПКС наводи да, с друге стране, високе цене ресурса и тражња на домаћем тржишту представљају изазове са којима се највећи део привреде суочава почетком ове године.

„Трошкови инпута у последњем тромесечју 2021. повећани су код 72 одсто испитаника у односу на трећи квартал прошле године, највише у дрвној индустрији и пољопривреди. Више од половине анкетираних очекује да ће пословна клима у првом тромесечју ове године остати непромењена, четвртина да ће бити побољшана, а 23 одсто очекује лошију пословну климу у односу на последњи квартал 2021. године“, саопштила је ПКС.

Додаје се да је већина компанија у четвртом кварталу прошле године задржала или чак повећала број запослених, а смањење броја запослених ни у првом кварталу ове године не очекује 92 одсто испитаних предузећа.

Истиче се да чак 61 одсто предузећа очекује већи или непромењен промет на почетку 2022. године.

„Привредници очекују повећање извоза у прва три месеца ове године, а три четвртине исти или повећан обим увоза у односу на крај прошле године. Резултати анктете показују да чак 87 одсто компанија планира већи или исти ниво инвестиција у односу на прошлу годину, највише у грађевинске објекте и земљиште, увозну и домаћу опрему“, наводи ПКС.

Оцењује се да охрабрује податак да је 78 одсто анкетираних указало да има довољно средстава за оптимално финансирање пословања, а када је у питању ликвидност, са највећим изазовом се суочавају туризам и угоститељство, дрвна индустрија и комуналне делатности.

Анкета показује да су предузећа прошле године највише користила сопствена средства за пословање, чак 80 одсто фирми, а кредите тек 17 процената, док је подстицаје државних институција и локалних самоуправа користило 40 процената компанија.

Напомиње се да анкетирана предузећа запошљавају више од 285.000 радника, а према подацима из финансијских извештаја за 2020. годину, остварила су 21,7 милијарди евра прихода.