in

Управа царина од поноћи спроводи нове мере Владе Србије

Како би се правовремено реаговало на тржишне поремећаје и раст тражње, на светском и на домаћем тржишту, у наредних 30 дана је забрањен извоз зрна пшенице, пшеничног брашна, зрна кукуруза и прекрупе, као и сировог сунцокретовог уља.

Управа царине истиче да је дозвољено окончање извозних поступака на граници за робу стављену у царински поступак по извозном документу закључно са 10. мартом 2022. године.

Управа царина је почела да спроводи и одлуку о привременом смањењу акциза за 20 одсто од досадашњег износа на деривате нафте – оловни и безоловни бензин, као и гасна уља.

Наводи се да ће сирова нафта и уља добијена од битуменозних минерала до краја године бити изузета од плаћања царинских дажбина при увозу.

„Царински информациони систем већ садржи све тарифне ознаке робе обухваћене привременим заштитним мерама, као и аутоматске поруке у вези са свим унетим изменама, што ће царинским службеницима олакшати посао и спречити могућност за било какав пропуст“, наводи се у саопштењу.

Поручено је да се у околностима повећаног ризика од несташица на домаћем тржишту, грађани Србије могу ослонити на то да ће Управа царина доследно спроводити заштитне мере које доноси Влада Србије.