in

Уредба о ограничењу извоза житарица била би добра за сточарство

Он је истакао да има довољно хране за животиње у Србији, стабилна је производња, произвођачи су на време обезбедили сировине и имамо добру и стабилну производњу и меса и млека.

Будимовић сматра да би Уредба владе дала резултате јер би смо заштити сопствену производњу основних животних намирница, а индиректно и меса и млека.

„Добра би то била мера, да би радили билансе шта нам је све то потребно до краја године, и у погледу енергената и количина које су потребне за исхрану животиња“, рекао је он.

Како је оценио, сточни фонд у Србији је у лошој ситуацији, али не толико да не можемо да произведемо довољно за сопствене потребе и неки благи пласман тржишних вишкова у земље окружења.

„Недостаје нам неких 10 посто од потреба свињског меса, што се реализује путем увоза и углавном иде у прераду“, рекао је он.

Додао је да је производња стабилна, нема несташица, а да цене прате раст цена енергената и кукуруза на берзи, и на то не може да се утиче.

„Имамо у мањој мери увоз сточне хране. Имамо стабилну индустрију хране за животиње, препознату и у окружењу и у Европи, поготово за кућне љубимце. Што се тиче хране за животиње, имамо довољне капацитета и нисмо зависни од увоза“, рекао је он.

Каже да је извоз дела хране за животиње ка Русији сада под знаком питања због транспорта.

Будимовић наводи да секторске анализе ПКС показују да је стабилна производња.

„Поента је сада задржати такав статус. Да не дође до смањења производње, односно појачане потребе“, рекао је он.

Србија, истакао је, производи око 1,5 милијарди литара млека, 300.000 тона свињског, 80.000 тона јунећег, 100.000 тона пилећег меса, што је за сада довољно за наше потребе.

Он могућу забрану извоза види и као једну врста помоћи сточарима, а сматра да би за мале произвођаче који храну за животиње набављају локално, често од комшија, најзначајније било када би се цене те робе усагласиле са берзанским.