in

Uvođenje eAgrara na javnom slušanju u Skupštini do polovine aprila

Uvođenje eAgrara na javnom slušanju u Skupštini do polovine aprila

Datum javne rasprave biće naknadno utvrđen i objavljen, a do njega će se doći uz poštovanje verskih praznika, rečeno je na sednici Odbora.

Svi poslanici koji su učestvovali u radu Odbora istakli su neophodnost da se na javnom slušanju razmotre rokovi za uvođenje eAgrara, a najavljeno je da će na njemu učestovati i predstavnici udruženja poljoprivrednika.

Do predloga za javno slušanje došlo se posle razgovora predsednika Narodne skupštine Vladimira Orlića sa predstavnicima udruženja, koji su istakli da je za predloženi zakon izostala javna rasprava.

Sa Odbora za poljoprivredu danas je više poslanika poručilo da bi rokovi za preregistraciju poljoprivrednih gazdinstava, što je preduslov za pristup eAgraru i državnim podsticajima, morao da bude duži.

Navođeno je da bi umesto spominjanog trajanja do 15. maja, to trebalo da bude najmanje godinu dana.

Čulo se da bi sadašnji kratki rok za preregistraciju gazdinstava mogao da dovede do nedostupnosti državnih subvencija čak polovini poljoprivrednih gazdinstava, jer ne uspevaju da se preregistruju.

Sa Odbora su poslanici poručili da nisu protiv uvođenja sistema eAgrara, od kojeg očekuju bolje rezultate i razvoj poljoprivrede, a istaknuto je i da nikada nisu bili protiv uvođenja prelevmana na uvozno mleko i sir, već su samo tražili detalje o usklađenosti te odluke.

Očekuje se da u javnoj raspravi koja je suština javnog slušanja, prisustvuju i predstavnici Ministarstva poljoprivrede.

Naglašeno je da se javno slušanje mora održati pre nego što izmene zakona dođu na dnevni red skupštine, kako bi članovi Odbora, pojedinačno ili kolektivno, mogli da predlože amandmane.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /