in

Vesić u dvodnevnoj poseti Sloveniji, sa Bartušek o pruzi do Ljubljane i brzom vozu

Vesić u dvodnevnoj poseti Sloveniji, sa Bartušek o pruzi do Ljubljane i brzom vozu

LJUBLJANA –

Ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić sastaće se danas, u okviru radne posete Sloveniji, sa ministarkom infrastrukture te zemlje Alenkom Bratušek i razgovarati o bilateralnoj saradnji i rekonstrukciji pruge od Beograda do Zagreba, Ljubljane i Beča i uspostavljanja brzog voza.

Nakon bilateralnog sastanka sa koleginicom Bratušek na Bledu, Vesić će imati sastanke i sa predstavnicima slovenačke železnice, kao i sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem u Ljubljani.

Vesić je ranije najavio da će sa ministarkom infrastrukture Bratušek razgovarati o pruzi Beograd – Beč, preko Zagreba i Ljublane i da Srbija projektuje deo brze pruge Beograd – Šid, dužine 90 kilometara.

Tokom nedavne posete Italiji, ministar Mateo Salvini je rekao da je i Italija zainteresovana da se ukluči u taj projekat.
Srbija uveliko gradi nastavak brze pruge od Novog Sada do Subotice, dok mađarski partneri grade deo od granice do Budimpešte, a naša zamlja je potpisala i ugovore sa EIB i EBRD za izgradnju brze pruge do Niša, u dužini od 228 kilometara.

Vesić je tokom prošlonedeljne posete Mađarskoj najavio da će zajedno sa ministrom Janošem Lazarom uputiti poziv kolegama iz Grčke, Bugarske, Turske, Albanije i Severne Makedonije, da dođu na sastanak u Beograd, kako bi razgovarali o nastavku gradnje brze pruge.

Ministar Vesić se krajem februara sastao sa ambasadorom Slovenije u Srbiji Damjanom Bergantom sa kojim je razgovarao o unapređenju odnosa dve zemlje u oblasti transporta i građevinarstva.
Ambasador Bergant je tada istakao da je Slovenija veoma zainteresovana za projekat modernizacije pruge od Beograda do Ljubljane, da više od 1.500 slovenačkih firmi posluje u Srbiji i da su zainteresovane za investiranje, a posebno u obasti građevinarstva.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /