in

Vlada Srbije: Ograničenje cena osnovnih životnih namirnica do 30. aprila; 295 miliona dinara kao finansijska pomoć FSS-u

Vlada Srbije: Ograničenje cena osnovnih životnih namirnica do 30. aprila; 295 miliona dinara kao finansijska pomoć FSS-u

Kako je objavljeno u najnovijem “Službenom glasniku”, mera koja doneta je u cilju zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena koje su izuzetno važne za snabdevanje potrošača, a prvobitno je važila da 31. marta, produžena je do 30. aprila ove godine.

Uredbu je potpisala predsednica Vlade Ana Brnabić.

Vlada Srbije spremila 295 miliona dinara kao finansijsku pomoć FSS-u

Kroz mehanizam upotrebe sredstava tekuće budžetske rezerve Vlada Srbije je za Fudbalski savez Srbije opredelila 295 miliona dinara na ime finansijske pomoći.

U dokumentu objavljenom u Službenom glasniku, koji je Vlada Srbije donela 30. marta, navodi se da se taj iznos prenosi iz sredstava opredeljenih za upravljanje, raspolaganje i zaštitu državne imovine, odnosno zgrada i građevinskih objekata.

Novac se prenosi na intervencijska sredstva, a zatim preko Generalnog sekretarijata vlade raspoređuje kroz dotacije nevladinim organizacijama, odnosno Fudbalskom savezu.

Vlada donela uredbu o “Boračkoj spomenici”

Vlada Srbije donela je uredbu o “Boračkoj spomenici”, posebnom nacionalnom priznanju koje se dodeljuje licima koja su stekla status borca po Zakonu o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica.

U odluci objavljenoj u Službenom glasniku, koju je potpisala predsednica Vlade Ana Brnabić, borac ili ratni vojni invalid, kome je konačnim rešenjem nadležnog organa u Republici Srbiji priznato svojstvo borca ili ratnog vojnog invalida, i pali borac posthumno, na osnovu pogibije ili nestanka, ostvaruju prava po Zakonu na “Boračku spomenicu”.

Ova uredba stupa na snagu 7. aprila.

Spomenica se može dodeliti povodom obeležavanja državnih praznika i istorijskih događaja značajnih za obeležavanje oslobodilačkih ratova Republike Srbije, a dodeljuje je ministar nadležan za poslove boračko-invalidske zaštite ili lice koje on ovlasti.

Boračku spomenicu u svim njenim elementima izrađuje Narodna banka Srbije, Zavod za izradu novčanica i kovanog novca Topčider, a sastoji se od medalje, trake, vrpce, uverenja o priznanju i kutije.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /