in

Врхунска вина из Јарачких винограда

БАЧКИ ЈАРАК –

Када говоримо о вину у Војводини углавном помислимо на Срем и Фрушка гора, међутим, мало је познато да су вина из Бачког Јарка, села Крајишника, последњих година понела престижна признања, што није случајно, јер у једном делу јарачких атара је песковито земљиште које погодује развоју винове лозе.

Пре Другог светског рата у овом бачком селу живели су подунавски Немци и свако домаћинство је имало свој виноград и вински подрум.

Данас су такве куће са високим плафонима и ањнфорт капијама реткост, а у једном од подрума из 1912. године и данас се производе квалитетна бела и црна вина.

Како се квалитет вина формира већ у винограду и у великој мери зависи од резидбе.

Иако весници пролећа увелико поздрављају зиму, искусни виноградари поручују да се са том агротехничком мером у производњи грожђа не жури.

„Са резидбом не треба журти, мада виноградаре очекује велики и важан посао“, каже за РТВ Петар Васић винар и виноградар.

Винари Петар Васић и Дарко Коруга , осим тога што су колеге, носе и престижну титулу „витези вина“ и у шали кажу велику истину. Ако желиш да си без слободног времена – посади виноград.

Иако се данас винова лоза у Бачком Јарку гаји на мањим површинама, све је више младих људи који су заинтересовани са ту грану пољопривреде.

А доказ да јарачки виногради могу изнедрити и најквалитетнија вина су бројна признања чак апсолутних шампиона са престижних такмичења како у земљи тако и у региону.