in

Вучић у Шпанији са краљем и премијером: Шпанија неће признати Косово, став Србије о Украјини за 48 сати

Из разговора са краљем Фелипеом VI, али и шпанским премијером Педром Санчезом, јасно је да Шпанија неће признати независност Косова и да ће наставити поштовање међународног права и територијалног интегритета Србије, рекао је Вучић, по завршетку разговора у Мадриду.

Вучић је, у изјави новинарима, казао да је договорена набавка два транспортна авиона, пошто нам је остао само Тупољев 70.

„Уговором који смо потписали на 81 милион евра значајно смо ојачали војску. Око 66 милиона евра иде на авионе, а 15 милиона евра за робу и обуку наших пилота. Тиме ћемо добити коначно важан део наше укупне авијације, транспортну авијацију. Тај авион моћи ће да превози 79 војника или 50 падобранаца. То је важно за маневре и диверзантско деловање, превоз оружја“, објаснио је он.

Вучић је казао да је разговарао са својим домаћинима и о ширењу сарадње две земље.

Захвалио им се на подршци на европском путу Србије, као и подршци за отварање кластера.

„Шпанија је четврта европска економија, и четврта по броју становника, веома значајна земља за Србију и поред непризнавања Косова“, рекао је он.

Вучић је најавио да ће пре краја године, по први пут у историји, Србија моћи да угости или шпанског краља или премијера.

„Са актуелним шпанским краљем смо имали први званични састанак који је неко имао из Србије. Ово је била добра посета за Србију. Имаћемо велики бизнис форум са шпанским привредницима у октобру. Надам се да ћемо имати тада неког од највиших званичника, а свакако ће неко из шпанске владе доћи“, рекао је он.

Принципијелан одговор Србије око Украјине за 48 сати

Вучић је изјавио да ће Србија са одговором на кризу у вези са Украјином изаћи у наредних 48 сати и да ће став наше земље бити принципијелан као и до сада, заснован на поштовању међународног права.

„Ноћас сам разговарао са премијерком, која је у техничком мандату, али да не бисмо тражили изговоре у техници и проблемима са којима се суочавамо тренутно, изаћи ћемо са комплетним одговором на ту кризу у наредних 48 сати“, рекао је Вучић, коментаришући позив из ЕУ да од Србије очекује да се усклади са санкцијама Русији.

вучић

Не пада на памет да будемо део неких ширих ратова

Вучић је оценио важним посете Монаку и Шпанији и поручио да је за Србију важно да сачува своју позицију, мир и стабилност, као и да је најважнија порука да нам „не пада на памет да будемо део неких ширих ратова“.

„Једино што нас интересује је да сачувамо мир и посебно економску стабилност“, рекао је Вучић новинарима.

Вучић је рекао да ће сутра у Београду, по повратку из посете Шпанији, имати састанак са амбасадорима земаља Квинте и шефом Делегације Европске уније, а да ће најкасније у року од 24 сата након тога изаћи са одговором.

„Наши ставови су у потпуности засновани на поштовању међународног јавног права, они су принципијелни и неће се разликовати у односу на оно што смо мислили и говорили 2000. или 2016. године“, рекао је Вучић.

Лицемерје у свету по питању Украјине и Косова и Метохије

Вучић изјавио је да је данас у Мадриду током разговора са шпанских званичницима указао на бројне нелогичности и лицемерја које постоји у међународној политици када је реч о украјинским областима, са једне стране, и Косова и Метохије са друге.

Вучић је тако одговорио на питање новинарима да ли су разговарали о Украјини и да ли је током разговора у Шпанији пренео став о тим двоструким аршинима.

„Наравно да смо разговарали о Украјини и поновио сам наше јасне ставове о поштовању међународног јавног права и граница међународно признатих земаља, у складу са политиком коју Србија има, и указао на бројне нелогичности и лицемерја које постоји у међународној политици, али то није нека велика новост“, казао је председник.

Додао је да се добро сећа позиције Србије 1999. године, када они којима су данас пуна уста поштовања међународног права и међународно признатих граница нису тако размишљали када је реч о нашој земљи.

На питање да ли сматра да је апсурдно то што је Приштина на страни Украјине и то што је влада у Приштини обојена украјинском заставом Вучић је рекао: „Када је реч о Албанцима, ту никада никаквих принципа, није било и нити ће их бити“. Додао је да зато ту нема шта ни да коментарише.

Све више шпанских инвестиција, расте трговинска размена

Вучић је изјавио да је све више шпанских привредника заинтересовано за инвестиције у Србију и да ће зато бити организован велики бизнис форум у октобру у Србији.

„Има све више шпанских инвестиција, а расте и трговинска размена, која сада износи 812 милиона евра годишње. Расте извоз Србије у Шпанију, највише због Зиђина који учествује са 36 до 38 одсто, пошто Шпанци морају да увозе бакар за аутомобилску индустрију“, рекао је Вучић.

Такође, каже да расте наш извоз у Шпанију, као и да Србија већ има покривеност извоза увозом 76 одсто.

„Постоји велика заинтересованост шпанских привредника за Србију и то је разлог за организовање бизнис форума у октобру“, додао је Вучић.

Србија од Ербаса набавља два транспортна авиона

У присуству Вучића, данас је у Мадриду потписан Уговор о куповини два војна транспортна авиона Ц-295 Casa компаније „Ербас“.

Уговор су потписали представник Министарства одбране Србије пуковник Александар Цакић, представник Југоимпорт SDPR-а Мирослав Мијатовић и представници Ербаса Бернхард Бренер и Јоанис Папахристофилу.

Иначе, Ц-295 CASA је двомоторни војни транспортни авион, који се производи у Ербасовом производном погону у Севиљи.

Има широк спектар транспортних улога, па може да служи за превоз војника, падобранаца, транспорт палета, медицински транспорт, као и транспорт авионских мотора или лаких војних возила.

Тај авион се користи у више од 25 земаља света и до сада је произведено око 170 авиона.

Првобитно је био намењен шпанском ваздухопловству, али су га касније користиле и многе друге ваздухопловне снаге у свету.