in

Вулетић: Србија има довољно гаса

„Захваљујући Балканском току обезбедили смо гаса колико смо планирали. Електропривреда Србије мора да гради нове капацитете и то не термоелектране на угаљ, већ на природни гас. Студијом је предвиђено да су нам потребне нове термоелектране у Суботици, Сремској Митровици, Београду, Крагујевцу и Нишу. Потребне су нам што пре. Оно што је предност термоелектране на природни гас у односу на ону на угаљ, јесте да се она много брже гради и да је јефтинија. Уколико бисмо данас почели да је градимо, у погон би требало да буде пуштена за три године“, казао је Вулетић.

Како је нагласио, Србија има довољно гаса за наредних годину и по.

Ми се са „Гаспромом“ дугорочно договарамо и са нама се договор лако постигне, јер смо ми мали потрошац. Цена гаса увек је државна тајна. Србија је енергетски зависна земља, увозимо и нафту, и гас, и електричну енергију. Цена гаса на светском тржишту скочила је јер многе земље нису склопиле дугорочне уговоре са „Гаспромом“. То је пораз Европе, јер је слушајући Америку себе довела у проблем. Течног гаса на свету нема довољно, а поготово га нема довољно у Сједињеним Америчким Државама, истакао је Вулетић на К1 телевизији.

Он је објаснио да би у свету требало тражити нове изворе гаса.

„Требало би радити на допремању гаса из Катара и Аустралије, али Русија це несумњиво остати доминантна у наредних десет до 15 година када је реч о природном гасу. Говори се о томе да су пронађене резерве гаса у Медитерану, на простору измеду Кипра и Израела, али не зна се колико га има. Све мање гаса иде преко Украјине јер је тај гасовод стар више од 50 година и зато је изграђен Северни ток објаснио је Војислав Вулетић из Удружења за гас.

Подсетимо да је премијер Русије Дмитриј Медведев јуче на свом Твитер налогу најавио да ће цена гаса бити виша од 2. 000 евра. Вулетић сматра да је то неодрживо али је сигурно да ће цене својих животних потрепштина бити веће како буде расла и цена гаса.