in

Записник ФЕД-а изазвао потрес и на тржишту криптовалута

Према подацима КоинДеска, биткоин се трговао за нешто мање од 43.200 долара у 2:59 часа јутрос по источноамеричком времену, што је пад од скоро 7,0 одсто у односу на претходни дан, преноси CNBC.

Током последњих 24 сата, цена најстарије светске криптовалуте се спустила у једном тренутку на само 42.503,88 долара, на најнижи ниво у више од месец дана.

Пале су и друге криптовалуте. Цена етера се сурвала за скоро 10 процената на 3.452,58 долара.

Распродаја криптовалута уследила је након пада акција после објављивања записника са децембарског састанка ФЕД-а, у којем је централна банка наговестила брже повлачење своје подстицајне монетарне политике, укључујући и агресивније смањење количине обвезница које поседује.

Записник са децембарског састанка <лат>ФЕД</лат>-а дестимулисао берзе

Азијска тржишта акција су ослабила данас, а и европске берзе су на силазној путањи на отварању трговања, након објаве записника са седнице америчких Федералних резерви (ФЕД) у децембру, који наговештава брже подизање камата него што се очекивало због забринутости у погледу упорног раста инфлације.

На Вол Ститу је ноћас кренула распродаја акција, пошто су инвеститори из записника FED-а закључили да ће централна банка агресивније кренути с пооштравањем монетарне политике него што се предвиђало пре.

америчка, берза, вол, стрит

У записнику се наводи да би „веома натегнута ситуација“ на тржишту рада и инфлација која се не смањује могли да захтевају раније повећање референте каматне стопе него што је било планирано и брже смањење укупне активе FED-а као друге кочнице за привреду.

Најшири индекс азијско-пацифичких акција MSCI, без јапанских, пао је за скоро 1,5 посто током поподневног трговања по азијском времену, али је касније надокнадио део губитака, извештава Ројтерс.

Аустралијске акције су потонуле за 2,74 процента, по највишој дневној стопи од почетка септембра 2020, а и јапански берзански индекс Никеи је забележио најјачи дневни пад од јуна прошле године, од чак 2,88 одсто.

Кинеске најликвидније акције су склизнуле за 1,0 проценат, јер је наставак епидемије ковод-19 помрачио економске изгледе земље, упркос анкети спроведеној у приватном сектору која је показала да је активност кинеске услужне индустрије убрзала раст у децембру.

Европске акције су такође почеле трговачки дан с падом вредности, при чему су фјучерси у панрегионалној индексној корпи Еуро Стокс 50 у великом губитку од 2,07 посто на раном трговању.

Немачки индекс фјучерса DAKS је у минусу од 1,7 процената, а лондонски FTSЕ од 1,43 одсто.

На Њујоршкој берзи се технолошки индекс Насдак стропоштао ноћас за више од 3,0 посто, што је његов најдубљи једнодневни пад од фебруара, а ништа боље није прошао ни С&П 500, чија је вредност смањена за 1,9 процената, највише од 26. новембра када су вести о новом омикрон соју корона вируса први пут погодиле светска тржишта.

Записник FED-а је такође утицао на пораст приноса на америчке државне обвезнице, што је подупрло вредност долара, мада се америчка валута благо спустила према јапанском јену са петогодишњег максимума на којем је била раније ове недеље.

Према последњим расположивим подацима, долар је склизнуо за 0,21 одсто према јену на 115,86 јена.

Евро је незнатно попустио према америчкој валути, за 0,05 процената на 1,1307 долара, док је доларски индекс у истом проценту ојачао према корпи валута на 96,228 поена.

Спот цена злата је опала за 0,38 одсто на 1.802,91 долара по унци, пошто је раст приноса на америчке обвезнице умањио сјај овог племенитог метала.