in

Гаспром: Данас преко Украјине нешто више гаса за Европу

Гаспром испоручује руски гас преко гасне станице Суџа, где је проток незнатно порастао у поређењу са 41,3 милиона кубних метара гаса који је компанија испоручила у петак, али недовољно да се надокнади гас који недостаје и за који се очекивало да ће данас бити достављен кроз Северни ток 1, преноси Ројтерс.

Руски Гаспром саопштио је јуче да је у потпуности обустављена испорука гаса преко Северног тока 1 због неисправности турбине и да ће прекид трајати све док се квар не отклони, без прецизирања временског оквира за то.

Компанија Сименс саопштила је, међутим, у петак увече да цурење моторног уља, за које је Гаспром рекао да је откривено приликом техничког прегледа турбине у компресорској станици Портоваја, не може да буде разлог за прекид рада, наводи британска агенција.

Са друге стране, “Гаспром” је данас саопштио да је тачно да је “Сименс” спреман да учествује у ремонту турбине “Северног тока 1”, али да нема где да изведе радове, преноси Ројтерс.

“Сименс у складу са постојећим уговором учествује у ремонту ‘Северног тока’ и спреман је да отклони уочене неисправности, али нема где да изведе радове”, саопштио је Гаспром на свом Телеграм каналу.

Немачка: Залихе гаса су тренутно стабилне, али ситуација је напета

Немачке залихе гаса су тренутно стабилне, али је ситуација напета и не може се одбацити опција да би могло да дође до погоршања стања, саопштило је данас немачко регулаторно тело за енергетику, реагујући на затварање “Северног тока 1” због квара.

“Квар који је навела руска страна није техничка препрека за заустављање функционисања гаса”, додало је немачко регулаторно тело, преноси Ројтерс.