in

Горбачов био последњи лидер СССР, окончао Хладни рат

“Вечерас је, после дуже и тешке болести, преминуо Михаил Сергејевич Горбачов”, речено је новинарима у Централној клиничкој болници, преносе РИА Новости.

Биће сахрањен на московском гробљу Новодевичи поред супруге Раисе која је преминула 1999. године, објавио је ТАС С позивајући се на извор близак породици.

Михаил Горбачов је рођен 2. марта 1931. године у селу Привољно, Ставропољски крај.

Године 1955. је дипломирао право на Московском државном универзитету “Ломоносов”.

Комунистичкој партији Совјетског Савеза приступио је 1952. године, а 1971. постао је члан Централног комитета. Године 1979, Горбачов је унапређен у Политбиро.

Горбачов је био на челу Совјетског Савеза од 1985. до 1991. уједно и последњи лидер СССР, а био је и генерални секретар Комунистичке партије те државе.

Остаће упамћен као совјетски лидер који је окончао Хладни рат без крвопролића, али није успео да спречи распад Совјетског Савеза.

Године 1986. Горбачов се састао са тадашњим америчким председником Роналдом Реганом у Рејкјавику да би разговарали о смањењу нуклеарног оружја средњег домета у Европи. Годину дана касније, потписали су Споразум о нуклеарним ракетама средњег домета.

Један од првих изазова са којима се сусрео као лидер Совјетског Савеза била је нуклеарна катастрофа у Чернобиљу 26. априла 1986. године

Фебруара 1988. Горбацов је објавио повлачење совјетских снага из Авганистана где је погинуло 15.000 совјетских војника.

Потом се посветио унутрашњим реформама у правцу либерализације Совјетског Савеза. Кроз “Гласност” је дозволио већу слободу говора, док је “Перестројком” покушао да реформише економију кроз децентрализацију одлучивања.

Напустио је Брежњевљеву доктрину што је довело до низа револуција у источној Европи 1989. године у којима је одбијао војну интервенцију и које су довеле до пада комунизма.

Након што је Совјетски Савез званично престао да постоји 25. децембра 1991. године, Горбачов је основао фондацију и залагао се за промоцију идеја социјалдемократије у Русији.

На Западу је уважаван јер је допринео окончању Хладног рата, али у Русији није уживао велики углед јер се веровало да је довео до колапса државе и економске кризе која је уследила.

Добитник је Нобелове награде за мир 1990. године.

Саучешће Путина

Руски председник Владимир Путин изразио је саучешће поводом смрти бившег совјетског лидера Михаила Горбачова, изјавио је данас за агенцију ТАС С портпарол Кремља Дмитриј Песков.

“Владимир Путин изражава најдубље саучешће поводом смрти Михаила Горбачова. Ујутро ће послати телеграм саучешћа рођацима и пријатељима“, рекао је Песков.

Фон дер Лајен: Горбачов отворио пут ка слободној Европи

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је поводом смрти последњег совјетског лидера Михаила Горбачова да је он одиграо кључну улогу у окончању Хладног рата и ”отворио пут ка слободној Европи”.

“Михаил Горбачов био је поштовани лидер коме се веровало. Одиграо је кључну улогу у окончању Хладног рата и паду Гвоздене завесе. Отворио је пут ка слободној Европи”, навела је Фон дер Лајен на Твитеру.

Горбачов је преминуо вечерас у 92. години.