in

Гроси: ИАЕА има задатак да стабилизује ситуацију у Запорожју; Кијев: ИАЕА у нуклеарки на корак до демилитаризације локације

Сведок са лица места је Ројтерсу саопштио да је тим ИАЕА кренуо из украјинске престонице у колони возила, а мисију, која долази након опсежних преговора предводи генерални директор Рафаел Гроси.

“Сада коначно крећемо после шест месеци великих напора, рекао је Гроси новинарима пре него што је конвој кренуо, додајући да тим ИАЕА планира да проведе неколико дана на тој локацији.

Он је нагласио да мисија ИАЕА има веома важан задатак” у нуклеарној електрани Запорожје , “да процени реално стање и да помогне да се ситуација стабилизује колико год може”.

Није познато када ће тим ИАЕА стићи до највеће нуклеарне електране у Европи и када ће извршити инспекцију, наводи британска агенција.

Обе сукобљене стране су последњих дана извештавале о редовном гранатирању у близини.
“Идемо у ратну зону, идемо на окупирану територију и за то су потребне јасне гаранције, не само Русије, већ и Украјине. То смо успели да обезбедимо”, рекао је Гроси.

Он је навео да се ИАЕА нада да ће успоставити сталну мисију у постројењу под руском контролом, коју воде украјински техничари.

“То је једна од најважнијих ствари које желим да урадим и урадићу то”, рекао је Гроси.

САД су позвале на потпуно затварање електране и на стварање демилитаризоване зоне око ње.
Новинска агенција Интерфакс цитирала је данас званичника проруских власти Запорожја који је рекао да два од шест реактора електране раде, наводи Ројтерс.

Руске снаге су заузеле нуклеарну електрану Запорожје убрзо након што су 24. фебруара покренуле напад на Украјину, а ово постројење се налази близу линије фронта. Русија и Украјина скоро свакодневно размењују оптужбе за испаљивање граната које угрожавају рад и безбедност електране.

Кијев: ИАЕА у нуклеарки на корак до демилитаризације локације

Мисија Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) у нуклеарној електрани Запорожје, која је под контролом руских снага, на корак је до демилитаризације локације, изјавио је данас у интервјуу за Ројтерс украјински министар енергетике Херман Халушченко.

Он је такође рекао да је кључно да мисији на челу са генералним директором ИАЕА Рафаелом Гросијем буде омогућено да разговара са особљем на локацији.

“По нашем мишљењу важно је да мисија може да разговара са особљем и добије праве, а не руске информације, о томе шта је унутра”, рекао је Халушченко.

Како је додао, тамо имају војнике, тешка возила, тако да морају да провере реалну ситуацију са становишта нуклеарне безбедности.

Гроси је раније данас по доласку у Запорожје рекао да је мисија ИАЕА у нуклеарној електрани у том граду на југу Украјине “техничка”, те да је циљ да спречи нуклеарну несрећу, а одговарајући на питање о плановима за демилитаризовану зону у постројењу, он је рекао да је то “ствар политичке воље”.

Запорошка нуклеарна електрана, која је под контролом руских снага, налази се на левој обали Дњепра.

То је највећа нуклеарка у Европи по броју блокова и капацитета.

Украјина и Русија међусобно размењују оптужбе за гранатирање нуклеарке.