in

Г7 данас о плановима за ограничење цене руске нафте

Министри Г7 требало би да се састану путем видео везе и највероватније да ће објавити саопштење у којем се излажу њихови планови за имплементацију ових мера.

“Вероватан је договор, навео је европски званичник Г7, додајући да није познато колико ће детаља бити откривено, као што је ниво горње цене по барелу, изнад којег би земље које се придржавају споразума одбиле финансирање и осигурање за танкере руске сирове нафте и терета.

Британски министар финансија Надим Захави рекао је у четвртак у Вашингтону да се нада да ће министри финансија Г7 имати саопштење која ће показати да је могућ бржи напредак ка овом циљу.

Портпарол Беле куће Карин Жан-Пјер одбила је јуче да коментарише планове Г7 за ограничење цена, рекавши да не жели да претходи том састанку. “Чућемо више у петак како ће ово функционисати, кроз партнерство са нашим савезницима у Г7. Верујемо да ће ово бити начин да се заиста финансијски удари на Русију, саопштила је портпаролка Беле куће.

Упркос паду обима извоза нафте из Русије, њен приход по овом основу порастао је у јуну за 700 милиона долара у односу на мај, због цена које су расле као последица рата у Украјини, саопштила је прошлог месеца Међународна агенција за енергетику, наводи Ројтерс.Г7 чине Британија, Канада, Француска, Немачка, Италија, Јапан и Сједињене Америчке Државе.

Неки званичници у Г7 су поручили да је оваквом ограничењу потребна шира подршка и довели су у питање да ли мера може бити успешна без учешћа великих потрошача нафте Кине и Индије, за које је мало вероватно да ће подржати план.
Али други званичници Г7 су рекли да су Кина и Индија изразиле интересовање за куповину руске нафте по још нижој цени у складу са ограничењем, преноси британска агенција.