in

Зеленски: Украјинске снаге заузеле насеља на југу и истоку

Он није прецизирао о којим је територијама реч и није рекао када се то догодило, осим што је навео да је примио “добар извештај” на састанку са војним командантима и шефовима обавештајне службе данас, преноси Ројтерс

У свом ноћном обраћању Зеленски је захвалио војсци за ослобађање насеља у региону Доњецка, заузимање “неких висоравни” у правцу истока ка региону Лисичанск – Северск и ослобађање два насеља на југу.

Украјински председник оптужио је синоћ Русију да води енергетски рат и позвао Европу да покаже веће јединство.

“Русија ових дана покушава још више да повећа енергетски притисак на Европу. Испорука гаса кроз Северни ток је потпуно обустављена. Русија жели да уништи нормалан живот сваког Европљанина, у свим државама нашег континента”, рекао је Зеленски у видеопоруци.

Према његовим речима, циљ је ослабити и застрашити земље у Европи, преноси Укринформ.

“Где то не може да уради конвенционалним оружјем, Русија користи енергију као оружје. Ове зиме, Русија припрема одлучујући ударац у енергетском сектору. Једино ће већа кохезија помоћи у борби против тога”, казао је Зеленски.
Он сматра да Европљани треба боље да координишу контрамере и да покажу већу солидарност као и да истовремено повећају притисак на Русију.

Зеленски: Са Фон дер Лајен о 8. пакету санкција Русији

Зеленски је данас рекао да је разговарао са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен о бројним питањима, па и о осмом пакету санкција Русији.

“Разговарали смо о распоређивању следеће транше макро-финансијске помоћи Европске уније што пре је могуће. Нагласили смо потребу да се припреми осми пакет санкција Русији, укључујући и забрану издавања виза руским држављанима”, поручио је Зеленски.

Он је додао да је координисао са Фон дер Лајен о наредним корацима за “ограничавање руског екстра профита од продаје нафте и гаса”, као и о убрзаном поступку прикључења Украјине Европској унији.

“Разматрали смо и могућности брзе процене Европске комисије чим Украјина испуни седам препорука”, додао је он.

У питању је седам кључних тачака реформи које Украјина треба да спроведе до краја године, а на листи се налазе и именовања судија Уставног суда, борба против корупције и прања новца, заштита националних мањина и примена закона којим се сузбија превелики утицај олигарха у економији.