in

Кијев: Москва се меша у рад мисије ИАЕА у Запорожју

Украјинска државна нуклеарна компанија Енергоатом саопштила је данас да ће мисији ИАЕА која тренутно врши инспекцију у нуклеарној електрани Запорожје, која је под контролом Москве, бити тешко да изврши непристрасну процену ситуације због руског мешања, преноси Ројтерс.

Енергоатом је такође саопштио да мисији ИАЕА која је стигла у електрану у четвртак, није дозвољено да уђе у кризни центар електране, где Украјина тврди да Русија има стациониране трупе, наводи британска агенција.

Проруске власти Запорошке области саопштиле су данас да од мисије Међународне агенције за атомску енергију очекују објективан извештај о ситуацији у нуклеарки.

“Не тражимо од ИАЕА политичку процену онога што се дешава нити позивамо да било кога кажњавају”, рекао је данас агенцији ТАСС Владимир Рогов, члан проруске војно-цивилне администрације Запорошке области.

Он је поручио да то није у надлежности ИАЕА.

“Али ако прикажу све како јесте, ако потврде шта се заиста дешава, без политичких процена, онда ће се мој веома уздржани оптимизам претворити у велику наду и готово увереност да ИАЕА жели да уведе ред и помогне у одржавању безбедности електрана у Запорожју”, нагласио је руски званичник.

Осам чланова мисије ИАЕА остало је да ради у нуклеарној електрани Запорожје, уз још четири особе, техничко особље, у њиховој пратњи, саопштио је данас Александар Волга, начелник руске војно-цивилне управе града Енергодара за телевизију Русија-24.

Волга је још навео да су украјинске снаге у четвртак увече три пута гранатирале Енергодар након што је већина инспектора ИАЕА напустила град.

Мисија ИАЕА на челу са генералним директором агенције Рафаелом Гросијем стигла је 1. септембра са територије под контролом Украјине у део Запорошке области под руском контролом како би прегледала нуклеарну електрану.

Мисија је дошла да процени физичку штету на постројењу, утврди оперативност безбедносних система у електрани, процени услове рада за запослене и предузме хитне мере за осигурање безбедности нуклеарног објекта, наводи ТАСС.

Гроси је рекао новинарима да су стручњаци ИАЕА извршили почетну процену, успели да прегледају “доста тога” и да планирају да наставе рад у нуклеарки.

Генерални директор ИАЕА саопштио је да ће стручњаци агенција УН остати у том постројењу и да ће бити организовано њихово стално присуство.

“Не идемо нигде. ИАЕА је сада тамо, у постројењу је и не помера се- ту ће остати. Имаћемо стално присуство у постројењу, са неким од мојих стручњака”, рекао је новинарима Гроси, који је напустио нуклеарну електрану, након што је у њој боравио неколико сати, пренео је Ројтерс.

Како је објаснио, ти стручњаци ће обезбедити, по његовим речима, непристрасну, неутралну и технички исправну процену онога што се дешава на терену, наводи британска агенција.