in

Кулеба: Забрана ЕУ виза за Русе била би прикладна мера

“Време за полумере је истекло. Само чврста и доследна политика може дати резултате”, рекао је Кулеба данас Ројтерсу, у дану кад шефови дипломатија чланица ЕУ настављају разговоре у Прагу.

Очекује се да ће се министри другог дана састанка договорити о суспендовању споразума о олакшавању визног режима са Москвом, што значи да ће руски држављани дуже да чекају и више да плаћају за визе, док ће Унија вероватно остати подељена око потпуне забране путовања у ЕУ, наводи Ројтерс.

“Забрана виза за руске туристе и неке друге категорије била би одговарајући одговор на геноцидни агресијски рат Русије у срцу Европе, који подржава огромна већина грађана Русије”, саопштио је Кулеба у изјави послатој Ројтерсу.

Такође је предложио покретање посебног програма за руске војнике који одбију да се даље боре у Украјини, и њима је упутио поруку да се предају.

“Спасите се и идите. Положите оружје, предајте се украјинским снагама и добијте прилику да почнете из почетка“, рекао је Кулеба.

Он је нагласио да је “уверен да је ова понуда вредна”, јер чак и да “један руски војник положи оружје и одлучи да оде, то значи спасене животе Украјини и приближавање миру”.

Украјински председник Володимир Зеленски позвао је у уторак руске војнике да беже, након што су снаге Кијева покренуле офанзиву да поврате јужну Украјину, али је Москва саопштила да је одбила напад и нанела велике губитке украјинским трупама.