in

Лавров: Нећемо реципрочно одговорити ЕУ на визна ограничења

“Нећемо се самоизоловати. Верујем да не треба да преузимамо реципрочне мере и колективно казнимо грађане земаља ЕУ као одговор на шенгенске зидове које покушавају да подигну око нас”, казао је руски дипломата, пренео је ТАСС.

Шеф руске дипломатије је напоменуо да Русија “неће глупо одговорити на глупост европских земаља” по питању издавања виза.

“Сматрам да не треба да идемо истим путем, да одговарамо на глупост глупошћу. Наравно, реципроцитет не треба одбацити, али се мора наменски употребити против организатора и извршилаца оваквих антируских санкција”, додао је Лавров, преноси РИА Новости.

Чланице Европске уније постигле су у среду договор о суспензији споразума о олакшаном издавању виза измеду ЕУ и Русије. Естонија је већ престала да издаје шенгенске визе Русима.

Русија ће обезбедити неутралан рад мисије ИАЕА

Русија чини све што је у њеној моћи да осигура безбедност мисије Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) у нуклеарној електрани Запорожје, саопштио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров, преноси ТАС С. Он је навео да руске власти чине све да ово постројење буде безбедно, да функционише и да задаци мисије буду извршени у складу са плановима.

Инсистирали смо да мисија има балистичке стручњаке. Тако да ћемо, надамо се, нешто научити. Тачније, знамо све, али надамо се да ће и међународна заједница искористити ову прилику, додао је руски високи дипломата на састанку са студентима и професорима Московског државног института за међународне односе.

Он је подсетио на извештаје руске војске о покушају искрцавања украјинских диверзаната у близини нуклеарне електране Запорожје јутрос, који је неутралисан.

“Наша војска је саопштила да су групе саботера неутралисане. Мислим да је то веома висока цена да би међународна заједница сазнала истину, али ако Украјина жели да то постигне на овај начин и да покаже то што јесте, онда се само надам да то неће водити некој катастрофи”, нагласио је Лавров.
Он је додао да Русија жели објективност и да ће мисија ИАЕА открити све трагове које је оставило украјинско гранатирање.