in

Снабдевање ЕУ гасом из Северног тока прекинуто до даљњег

Гасовод је требало да буде поново покренут 3. септембра, након поправке његове једине турбине која ради.

Према наводима компаније, она је добила упозорење од руског индустријског регулатора Ростекнадзора о квару турбине.

Проблеми су, наводно, откривени током планираних радова на одржавању, а гасовод неће моћи да ради без одговарајућих поправки, наводи Газпром.

Руска фирма је саопштила да је обавестила немачког произвођача Сименс о квару турбине и потреби за ремонтом.

Поправке на гасоводу “Северни ток 1” првобитно су биле планиране од 31. августа до 3. септембра, што је довело до потпуног затварања токова гаса.

Од јула, гасовод “Северни ток 1” ради смањеним капацитетом због гашења неколико гасних турбина.

Неке од њих су послате у Монтреал на поправку и тамо су се заглавили због канадских санкција Русији због сукоба у Украјини.

На захтев Немачке, Отава је у јулу објавила изузеће за турбине и послала једну од њих, али је Гаспром одбио да преузме испоруку, наводећи неправилности у документацији.

Гаспром је навео неисправну или закаснелу опрему, као главни разлог за смањење испорука гасоводом за 80 одсто.

Кремљ је ове недеље саопштио да само санкције спречавају “Северни ток 1” да ради пуним капацитетом.

Генерални директор Гаспрома Алексеј Милер такође је упозорио да би санкције могле да ометају Сименс Енергжи да обавља редовно одржавање опреме гасовода.

У међувремену, новоизграђени гасовод Северни ток 2 мирује јер је Немачка одбила да га сертификује за рад.

Сименс: Цурење уља није разлог за прекид рада Северног тока

Компанија Сименс саопштила је вечерас да цурење моторног уља, за које је Гаспром рекао да је откривено приликом техничког прегледа турбине у компресорској станици Портоваја, није разлог за прекид рада.

“Таква цурења обично не утичу на рад турбине и могу да се реше на лицу места. То је рутинска процедура у склопу техничког одржавања”, навели су из Сименса, преноси Ројтерс.

“Оваква цурења досад нису доводила до гашења гасовода. Сименс није ангажован на одржавању гасовода, али је спреман сваког тренутка да ускочи. Невезано за ову ситуацију већ смо нагласили неколико пута да постоји довољан број осталих турбина у станици Портоваја уз помоћ којих Северни ток 1 може да ради”, додала је компанија.

Берлин: Спремни за обуставу руског гаса, али грађани да штеде

Немачко енергетско регулаторно тело Бундеснецагентур саопштило је да је сада боље припремљено за обуставу руског гаса, али је апеловало на грађане и компаније да смање потрошњу енергије, одговарајући на данашњу најаву Гаспрома да ће “Северни ток 1” бити искључен на неодређено.

“Поводом руске одлуке да не дозволи да гас тече Северним током 1 на неодређено, терминали природног гаса, складишта и захтеви за значајне уштеде енергије постају много важнији”, навео је председник Бундеснецагентура Клаус Милер.

Он је додао да је добро да је Немачка сада боље припремљена, али и да је сада на грађанима и компанијама да пазе на потрошњу.