in

Тајванска ПВО први пут оборила цивилини дрон изнад острва код кинеске обале

Команда одбране за Кинмен, групу острва под контролом Тајвана наспрам кинеских градова Сјамен и Кванџоу, навела је у саопштењу које је објавило тајванско министарство одбране да је дрон данас ушао у ограничени ваздушни простор изнад Лављег острва.

Трупе на острву покушале су да га упозоре, али безуспешно, па су га обореле, а остаци су пали у море, додаје се у саопштењу војске.
Тајван је у уторак први пут испалио хице упозорења на један дрон, убрзо након што је председница Цај Инг-вен наредила војсци да предузме снажне контрамере против онога што је назвала “кинеским провокацијама”.

Обраћајући се оружаним снагама раније данас, Цај је рекла да Кина наставља да користи упаде беспилотних летелица и друге тактике “сиве зоне” , како би покушала да застраши Тајван, саопштено је из њеног кабинета.

Цаи је поновила да Тајван неће изазивати сукобе, али да то не значи да неће предузети контрамере, додаје се у саопштењу.

Пекинг, који сматра Тајван својом територијом, организовао је војне вежбе око острва почетком августа као одговор на посету Тајпеју председавајуће Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси.