in

Украјинска криза из дана у дан: Борбе око Херсона и Николајева; Гроси: Стручњаци ИАЕА не иду никуда из Запорожја

Стручњаци Међународне агенције за атомску енергију која ради под окриљем Уједињених нација обишли су нуклеарну електрану Запорожије, највећу у Европи.

Пошто је већи део тима на челу са шефом ИАЕА Рафаелом Гросијем напустио подручје електране, генерални директор те агенције рекао је да се планира стално присуство стручњака те агенције у нуклеарки на југу Украјине.

Истакао је да ће експерти ИАЕА обезбедити “непристрасну, неутралну и технички исправну процену” онога што се дешава на терену.

Украјинска државна компанија “Енергоатом” саопштила је да покушава да да поново укључи пети реактор нуклеарке након што је искључен због гранатирања.

Руски председник Владимир Путин рекао је током посете Калињинграду да је мисија Москве да “оконча рат који Кијев води против Донбаса и заштити себе”.

Поновио је да се након државног удара у Украјини 2014. године, када је смењен проруски председник Украјине Виктор Јанукович, против становника Доњецка и великог дела Луганска и Крима води рат пошто су одбили да признају пуч.

На фронту нема предаха, гранатате су падале у области Херсона и Николајева, а за нападе у околини Запорожја две стране настављају да размењују оптужбе. На Нову Каховку у Херсонској области за неколико дана пало је више од стотину украјинских ракета.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров поручио је да Москва неће уводити ЕУ реципрочне мере након што је Брисел укинуо визне олакшице за грађане Русије.

“Нећемо се самоизоловати. Верујем да не треба да преузимамо реципрочне мере и колективно казнимо грађане земаља ЕУ као одговор на шенгенске зидове, које покушавају да подигну око нас”, додао је Лавров.