in

Украјинска криза из дана у дан: Интензивне борбе дуж линија фронта у Украјини, Арестович поручује да неће бити брзих победа

Борбе се настављају дуж неколико линија фронта – у Донбасу, Харкову, региону Бахмута. Виши саветник украјинског председника Володимира Зеленског рекао је да не треба очекивати брзе победа над руским трупама током контраофанзиве.

Стручни тим из Међународне агенције за атомску енергију стигао је у нуклеаркну електрану Запорожје. Шеф Међународне агенције за атомску енергију (IAEA) Рафаел Гроси рекао је да посета централи представља “техничку мисију” са циљем да се спречи нуклеарни акцидент. Тим IAEA треба да утврди и сигурносно и техничко стање електране.

Тај први део мисије ће трајати неколико дана. “Покушаћемо да останемо дуже, да обезбедимо континуирану безбедност не само за Украјину, већ и за велики део света, јер је кључно да не дође до нуклеарне катастрофе у тој највећој атомској централи у Европи”, истакао је Гроси.

Русија упозорава да је за гранатирање централе одговорна искључиво украјинска страна, јер руска војска нема потребу да напада нешто унутар територије која је под њиховом контролом.

Украјинска страна се нада да ће долазак међународних инспектора помоћи у ослобађању нукеарне централе.

На састанку министара спољних послова Европске уније у Прагу, усаглашена је потпуна суспензија споразума о визним олакшицама за грађане Русије.

“Новим мерама ћемо отежати добијање европских виза, процес ће бити дужи, чиме ће се број издатих виза смањити. Не желимо да забранимо улазак Русима који су против рата у Украјини, нити да прекинемо везе са грађанским друштвом у Русији”, навео је високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ, Жозеп Борељ.

Министри су такође договорили да неће признавати пасоше које руске власти издају на окупираним територијама Украјине, као и да ће наставити да траже решење за балтичке државе, које траже да се ограничи кретање стотина хиљада Руса преко њихових граница, што Естонија и Летонија виде као безбедносни ризик.

За то време, борбе се настављају дуж неколико линија фронта – у Донбасу, Харкову, региону Бахмута. Жестоко је и у подручију Маринке, Горловке, Славјанска и Краматорска. Јединице обе стране углавном држе постојеће положаје.

Виши саветник украјинског председника Володимира Зеленског рекао је да грађани не треба да очекују да ће војска те земље доћи до брзих победа против руских трупа током контраофанзиве.

“То је веома спор процес, јер ценимо људе. Потребно нам је да се што више Украјинаца врати кући”, рекао је Алексиј Арестович.